ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Order Of Israfel – Wisdom

9 Shares
Wisdom The Order Of Israfel250
När jag hörde talas om The Order Of Israfel för första gången så talades det om ett band som tydligen skulle låta som en blandning mellan Candlemass, Cathedral och Pentagram. Eftersom att alla med vettig musiksmak dyrkar samtliga av dessa tre band blev jag naturligtvis väldigt nyfiken på vad det här var för gäng och således bestämde jag mig för att sätta tänderna i denna debuterande kvartetts första alster Wisdom.

När göteborgsbandet, beståendes av Patrik Andersson Winberg, Tom Sutton, Hans Lilja samt Staffan Björck, inleder sitt debutalbum med titelspåret är det första jag tänker på att man utelämnat ett band som jag verkligen tycker att man liknar när man beskrivit sitt sound – nämligen de svenska doomlegendarerna Count Raven. Då dessa herrar också går hem hos undertecknad var denna influens mycket välkommen. En annan influens är självklart också Black Sabbath, men att dessa herrars musik hörs i princip all doom känns så givet att det är snudd på onödigt för mig att nämna det, men nu gjorde jag det ändå. Detta förstaspår är för övrigt en riktigt tung och ödesmättad skapelse, som bjuder på idel tunga riff och ett härligt driv. Då den klockar in på närmare tio minuter är den dessutom vad man med gott samvete kan benämna för en riktigt episk doomlåt. Nästa låt, On Black Wings, A Demon, är en lite kortare och mer intensiv dänga som riffar på riktigt bra och faktiskt visar sig vara plattans allra finaste stund.


När vi sedan kommer till det tredje spåret på The Order Of Israfels debutplatta kommer vi också till det andra kapitlet av fyra av helheten som är Wisdom, då bandet valt att dela upp skivan på det viset. Den första låten av det andra kapitlet heter The Noctuus och är en högkvalitativ doomdänga precis som de två föregående låtarna, men kanske mer lik plattans första spår med tanke på att även The Noctuus klockar in på närmare tio minuter. I denna låt bjuds vi också på några riktigt jobbiga textrader där nödrimmen blir oerhört plågsamma, eller vad sägs om “he had the eyes of a rat and the wings of a bat, so what you think about that?”? Som tur är håller texterna överlag bättre klass än så på plattan i stort, men för att en platta ska kännas riktigt helgjuten bör det enligt mig inte finnas några element alls som får mig att tänka på den gamla nittiotalshiten I’m Too Sexy med Right Said Fred; “… and I am too sexy for my hat, too sexy for my hat, what you think about that?”.

Efter att vi lämnat denna nittiotalsflört bakom oss fortsätter plattan med The Earth Will Deliver What Heaven Desires och även här bjuds vi på en lång, tung och ödesmättad låt som klockar in på drygt åtta minuter. Hittills på Wisdom har vi bjudits på tre av fyra låtar som är mellan åtta och tio minuter långa och även om jag absolut inte har någonting emot långa låtar så kan jag ändå känna att The Order Of Israfel har för många låtar med tanke på den låtlängd man snittar på Wisdom. Längre fram på skivan finns det till exempel ytterligare en låt som närmar sig tio minuter och dessutom en låt som nästan kommer upp i den oerhört respektingivande längden 16 minuter. Slår man ihop alla låtar får man en speltid på ungefär 65 minuter och det tycker jag personligen är lite för långt för att man ska orka hålla koncentrationen uppe under hela plattan. Hade man kortat ner speltiden med någonstans mellan 15 och 20 minuter hade helheten antagligen känts lite jämnare, nu håller det inte alltid hela vägen ut tyvärr, men visst innehåller Wisdom en hel del höga toppar.

När man får höra jämförelser och liknelser med storheter som Candlemass och liknande legendariska band inom doomgenren är det omöjligt att man inte får höga förväntningar och även om The Order Of Israfel kanske inte kommer upp i riktigt dessa nivåer på sin debutplatta, så måste jag ändå säga att jag imponeras över bandet när de är som bäst. Om man får finslipa på lite detaljer, som till exempel texterna samt att man kanske inte gör en så fullt lika lång platta nästa gång, kan nog det här bli riktigt bra. Jag kommer att följa The Order Of Israfel med spänning i framtiden!

Band: The Order Of Israfel
Titel: Wisdom
Genre: Doom Metal
Skivbolag: Napalm Records
Producent: J. Lohengrin Cremonese
Releasedatum: 2014-08-27
Betyg: 7/10
Bästa låt: On Black Wings, A Demon

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter