ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Scar Symmetry – The Singularity (Phase 1 – Neohumanity)

scar-symmetry-singularity1-250
Detta är första albumet i en triologi. Med facit i hand väljer de att lägga ribban ganska högt på en gång, för det är svårt att inte bitvis låta sig imponeras av det som presenteras under 43 minuter på åtta spår.
Musikaliskt är det brilliant, snyggt, samspelt och oerhört avvägt med stiliga detaljer trots att tempon och uttryck varierar mellan olika genrer och stämningar. Tillsammans med en sannerligen snygg ren sång och kraftfull growl som dessutom aldrig tar ut varandra utan harmonierar på bästa sätt har nu Scar Symmetry kanske gjort sitt starkaste och bästa avtryck i sin karriär eller åtminstone på flera år.

Dryga trekvarten känns alldeles lagom när man lyssnar på så pass innehållsrik musik. Skivans inledande intro är nära en minut långt och sedan varierar längden på spåren betydligt för att avslutas med den över tio minuter långa låten”Technocalyptic Cybergeddon”. Oavsett så blir det aldrig tråkigt. Du matas konstant med upplyftande melodier, oemotståndliga arrangemang och snyggt musicerande som med den kraftfulla och tydliga produktionen ger skivan en starkare kvalitetsstämpel – och visst ska denna skiva avnjutas som helhet och helst med högsta möjliga koncentration och bästa ljud för att den ska göra sig som bäst.

Jag hade nog önskat någon mer klämmig refräng men som helhet är det okej och väl balanserat utan att det spretar iväg åt något specifikt håll. Det ska bli intressant om denna lägstanivå kan hållas trilogin ut, för högsta nivån tror jag inte de nått än.

Det är även en välkommen platta inom genren då den bevisar att man kan utveckla låtar och sound så pass att man får egna kännetecken, att man kan tänja gränser utan musikaliskt haveri och de slipper bli en kopia på något som redan finns, även om ganska tydliga influenser då och då kan skönjas.

“Det är som Cannibal Corpse och Toto får ett kärleksbarn levererat av Dream Theater”. Så beskriver Per Nilsson nya skivan, en intressant och ganska korrekt beskrivning. Dock får de dessa influenser att arbeta mjukt och samordnat utan att ge för skarpa kanter. Jag tror att det är bäst ni lyssnar själva så ni kan uppleva t.ex. det finurliga och underbara trumspelet i refrängen på “Cryonic Harvest”. Säkert är att ni definitivt inte kastar bort er tid då detta är på vägen till perfektion.

Band: Scar Symmetry
Titel: The Singularity (Phase 1- Neohumanity)
Genre: Melodic Progressive Death Metal
Skivbolag: Nuclear Blast
Releasedatum: 2014-10-03
Betyg: 7/10
Bästa låt: The Spiral Timeshift

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER