ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Entombed A.D. – Back To The Front

14 Shares
entombed ad back to the front250
Efter många rättsliga turer både hit och dit lever vi nu alla i en värld där det dels finns ett Entombed, men också ett Entombed A.D. Vad är då skillnaden mellan dess två band, kanske du frågar dig? Det ska jag berätta nu! Det förstnämnda består numer av endast gitarristen Alex Hellid och det sistnämnda vars “debutplatta” ska avhandlas i denna recension består av de fyra tidigare Entombed-medlemmarna LG Petrov, Victor Brandt, Nico Elgstrand och Olle Dahlstedt, samt den icke Entombed-relaterade Johan Jansson.

Av dessa två akter är det alltså endast Entombed A.D som har släppt någonting nytt efter denna splittring och jag kan spontant säga att som det känns nu så är det ingen högoddsare att det som nu Alex Hellid och det andra Entombed eventuellt kommer till att släppa i framtiden antagligen kommer att vara bättre än Back To The Front. Tittar man på låtskrivandet på denna platta blir det snabbt smärtsamt uppenbart att den som har levererat när det gäller det området är Alex Hellid. Avsaknaden av denne ikoniska gitarrhjälte tillika dödsmetallpionjär är uppenbarligen helt enorm, för det är verkligen någonting som saknas hos Entombed A.D om man jämför dem med det klassiska Entombed. Självklart låter det inte lika bra som till exempel Entombeds fyra första plattor, men det hade väl ingen förväntat sig heller, men att det skulle vara så markant sämre än till exempel Entombeds senaste alster som kom för sju år sedan hade man kanske inte riktigt förväntat sig.


När det kommer till ljudbild och det rent musikaliska så kan man konstatera att den legendariske frontmannen LG Petrov håller gammal god klass och hans ikoniska brölande som gett honom en sådan igenkänningsfaktor sitter där det ska, så jag tror inte att någon kommer att känna sig besviken på just sånginsatsen. När det kommer till ljudbilden kan jag känna att det är för överproducerat, för snyggt och lite för högt mixat. Även om känslan av old school-döds finns där så är den ändå väldigt gömd bakom en i mina öron för modern och överarbetad produktion och om man gillar klassisk dödsmetall finns det idag många akter som garanterat kommer att lämna en mer tillfredsställd än vad Entombed A.D gör.

Plattans största svaghet är dock inte produktionen, utan snarare bristen på bra låtar och låtar som sticker ut ur mängden. Jag har lyssnat på den här plattan många gånger nu och det händer fortfarande att jag ibland inte märker när det har blivit en ny låt. I sina sämsta stunder kan Entombed A.D liknas vid den där berömda klockan som bara går och går utan att komma till dörren, då låtarna bara maler på och maler på utan att leverera ens en tillstymmelse till minnesvärda hooks, refränger eller ens några riktigt feta riff. I låtar som Second To None och den thrashiga Waiting For Death blixtar man dock till och skänker ett visst hopp om att det kanske finns en chans till bättre Entombed A.D-alster i framtiden. På en platta med elva låtar är det dock för dåligt att bara ha två riktiga höjdare, speciellt med tanke på hur namnkunniga musiker som finns representerade på den här skivan. Just det här med elva låtar och en speltid på närmare en timme kan jag också känna är lite för långt för en dödsmetallplatta, speciellt när det ter sig ganska uppenbart att man utan att tveka hade kunnat kapa bort några låtar som ändå känns som utfyllnad och således fått en kortare platta som inte hade känts lika tradig och enformig.

Trots att jag är besviken på mycket med den här plattan så går det dock självklart inte att påstå att det här är aktivt dåligt, det är ju ändå musiker från Sveriges extremmetallelit vi pratar om och visst är LG Petrov fortfarande en av de bästa sångarna inom genren, men det är helt enkelt alldeles för enformigt och alldeles för tråkigt. Trots att det är kompetenta människor som står bakom det här släppet känns det tyvärr oftast väldigt idéfattigt och väldigt monotont.

Även om Back To The Front inte är det sämsta jag har hört i år på långa vägar så kan jag ändå inte förneka att det är en besvikelse med tanke på hur bra det klassiska Entombed är och vilka förväntningar man hade haft på dem om plattan släppt under den flaggen istället för som Entombed A.D. Nu känns det onekligen som att det är Alex Hellid som har bollen och de ska bli spännande att se vad han ämnar att göra i framtiden. Vad det än blir känns det som att han kanske inte kommer att ha jättesvårt att överträffa denna bitvis sömniga axelryckning.

Band: Entombed A.D
Titel: Back To The Front
Genre: Death Metal
Skivbolag: Century Media Records
Releasedatum: 2014-08-04
Betyg: 5/10
Bästa låt: Second To None

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter