ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Myrkur – Spine

Multiinstrumentalisten Amalie Bruun fortsätter att vandra sin alldeles säregna väg. Med sin kreativa experimentlusta har hon smält samman black metal, folkmusik och pop till en alldeles unik symbios med fantastiskt slutresultat. Men på senaste plattan ”Folkesange” (2020) öppnade Bruun helhjärtat upp porten för sitt intresse för nordisk mytologi – och hela albumet blev en akustisk utsvävning av nordisk folkmusik. Ett vågat drag från den egenartade metalartisten.

På ”Spine” (Myrkurs fjärde album) har Amalie Bruun hittat hem och omfamnar återigen mörkret med minst samma intensitet som på 2017 års ”Mareridt”. Den överväldigande metaltyngden som målas upp på ”Spine” frambringar en känsla av svårmod som präglar skivans alla nio spår. Distade gitarrer och Bruuns röstregister som kan tona över berg korsas även med pianoklink och melodiska popinfluenser. En välkomnande färgklick till det annars så sotsvarta albumet. Det märks att Bruun tycker om att använda sig av kontraster istället för att bara måla svart på svart.

Allra mest påtagligt är det på plattans tredje spår tillika andrasingeln, ”Mothlike”. Tänk dig hur Björk skulle låta med lite extra tyngd till sin musik och du har resultatet av ”Mothlike”.

Det är verkligen ett komplext stycke musik Myrkur bjuder på. En poetisk och emotionell resa rakt in i Amalie Bruuns konstnärliga psyke, och ”Spine” är hennes starkaste platta hittills. Jag kan starkt rekommendera dig att dyka in i hennes musikaliska värld.

Band: Myrkur
Titel: Spine
Genre: Genreöverskridande black metal
Skivbolag: Relapse records
Releasedatum: 2023-10-20
Bästa låt: Valkyriernas Sang
Betyg: 4/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT