ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Rolling Stones – Hackney Diamonds

Det var någon klok människa som skrev att Rolling Stones anno 2023 låter som ett tributeband till Stenarnas sena 1970-tal och det är bara att hålla med. Det svänger, spelas discobas och det låter som de tre överlevande medlemmarna Mick, Keith och Ron haft rejält kul i studion.

Visst är det en ocean av tid sedan förra plattan och det är ännu längre sedan de gjorde ett helgjutet album. För min del känns det som att 1978 års “Some Girls” var det senaste riktigt bra de gjorde.

Jag minns mitt första Stonesgig på Ullevi 1982. Redan där och då tänkte man att det mycket väl kunde vara sista gången de spelade i Sverige. Då var de i 30-års åldern. Det har hänt mycket sedan det lilla bluesbandet från London startade 1962, bland annat har rockmusiken blivit vuxen i takt med att Mick och Keith blivit äldre, båda är födda 1943 och är således 80-år numera.

Nu ska vi inte hamna i åldersträsket. Det blir bara tröttsamt och gubbigt. “Hackney Diamonds” är en bra platta. Habil och stadig på det sättet en Stonesplatta är. Mick sjunger bra, hur mycket gitarr Keith och Ron spelar vet jag inte men live låter de, i ärlighetens namn, inte särskilt bra numera men i studion finns tricks att ta till.

Låtarna är bra och i vanlig ordning signerade Keith och Mick, men i några fall har producenten Andrew Watt (Ozzy, Iggy Pop) fått med sitt namn på låtskrivarlistan. Jag tror att han har betytt mycket för hur den här plattan blev och låter. Lite rötter, lite nya intryck och hundra procent Rolling Stones. Ljudbilden är lite fetare och det verkar som bandet varit i studion och spelat live eller så är det vad de vill att vi ska tro.

En på sin tid utskälld låt som discorockdängan “Miss You” har äntligen fått en uppföljare i “Mess It Up”. En klar favorit just nu. Så där fortsätter det. Välbekant som en gammal favorittröja, lagomrock skulle man kunna säga men Stenarna var ett briljant band på 1970-talet och inkorporerade samtiden och pulsen i musiken. Det svängde som inget annat och mest svängde Keith Richards, minst sagt unika, gitarrspel

Som ett järtecken ligger Muddy Waterslåten som gav bandet dess namn “Rolling Stones Blues” sist på plattan. Som en stilla blueshymn med sparsam inramning och smått förvriden ljudbild. Är detta ett sätt att knyta ihop säcken och slutpunkten för karriär som saknar motstycke i kulturhistorien. Fan vet…

Artist: The Rolling Stones
Titel: Hackney Diamonds
Genre: Rock
Skivbolag: Polydor
Releasedatum: 2023-10-20
Bäst: Att det fortfarande efter över 60 år står på benen.
Betyg: 3/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT