ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Flower Kings – Look at You Now

När de regerande Svenska kungarna av progressiv rock ånyo planterar ytterligare ett frö i genrens fertila mylla så görs det med samma expertis och med samma passion som genomsyrat allt bandet gjort under sin snart 30-åriga existens. När Hans Majestät Roine Stolt startade bandet i mitten av 90-talet så ville han att de skulle agera motvikt mot all destruktiv och negativ musik som kablades ut under detta gråglåmiga årtionde. Och The Flower Kings svepte in som en frisk vind med sitt varma, organiska sound och med texter som målade upp en värld som inte bara var askgrå utan även tillhandahåller regnbågens alla färger och lyrik med hoppfullt innehåll.

Och det tar inte många sekunder för er recensent att direkt höra att hans fysiska exemplar inte bytts ut mot traktorgrindcore från Slovakien då “Beginner’s Eyes” direkt tar lyssnaren vid handen och bjuder upp till lov. Mikael Stolts sprittande basgångar dansar tät pardans i nära nog perfekt samspel med en Mirko DeMaio som svänger trumstock som om hans liv hängde på det. Efterföljande “The Dream” är också en drömsk, nästan romantisk liten pärla där blomsterkungarna närmar sig ett sound som lämpat för en sen kväll med ett par vinglas, ostbricka och trevligt
sällskap.


I “Hollow Man” påminns jag av 2013 års fantastiska “Desolation Rose” med ett mörkare anslag och en i vanlig ordning mästerlig insats av fantomvokalisten Hasse Fröberg (även gitarr).

Och sedan radas de upp, som hallon på ett grässtrå, en underbar godbit efter en annan. Blomregenterna har sedan återkomsten med “Banks of Eden” 2012 fortsatt att göra världen till en lite bättre plats närhelst de släppt en platta och denna är verkligen inget undantag och jag sällar mig till de recensenter som håller denna release som den starkaste sedan den nyss nämnda “Desolation Rose”. Här omfamnar verkligen bandet sitt förflutna då både produktion såväl som känsla i låtmaterialet minner om klassiker som “Stardust We Are” och “Flower Power”. Den fullkomligt magiska instrumentalen “The Queen” uppvisar varför bandnestorn Roine Stolt anses vara en av världens bästa gitarrister. Inte nog med att karln är en gudabenådad instrumentalist och (underskattad) sångare utan han är också en låtskrivare av högsta rang.

Annons:

Istället för att recensera varje låt så kan jag sammanfatta “Look at You Now” på följande vis: varje gång The Flower Kings släpper en ny skiva så kan man som lyssnare vara säker på ett par saker. De bjuder på en musikalisk resa med ett stort antal destinationer och olika färdsätt. Här bjussas vi på allt från en fridfull båtfärd på en vacker sommardag till att åka badtunna nedför Niagara Falls. Här ryms allt som jag personligen älskar med progressiv rock: de tvära kasten, de plötsliga infallen, ett överflödande ymnighetshorn av majestätiska gitarr- och keyboardfigurer och sång som nuddar hjärtat med varje stavelse. Vi möts av allt från nästan hotfullt mörker med King Crimson som ledstjärna till honungssöt stämsång med mjukt ackompanjemang. Dynamik är ledordet och inspiration bandets credo. Här finns fler idéer än vad som ryms i en hel Eurovisionfinal.

“Look at You Now” är en njutning från start till stopp och jag vet med mig att jag kommer att återvända till den ofta i framtiden. Ännu en juvel kan nu pryda The Flower Kings kungakrona som snart är så tung att bäraren måste ha en nacke i George “Corpsefgrinder” Fischer-klass (sångare och tjurnacke i death metal ikonerna Cannibal Corpse) för att inte bryta av densamma.

Varmt rekommenderad då fyran är av det starka slaget!

Band: The Flower Kings
Titel: Look at You Now
Releasedatum: 2023-09-08
Betyg: 4/5
Genre: Symfonisk, progressiv rock
Bästa låtar: Hollow Man, The Queen, Look at You Now

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT