ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

TAZ – Shipwrecked, Vol. 2

När kollegor som Mötley Crüe, RATT, Poison, Guns’n’Roses, Faster Pussycat, L.A. Guns och Warrant gjorde succé med utsålda stadiumkonserter, miljonsäljande album och hög rotation på MTV, fick TAZ nöja sig med att vara ”almost famous”.

Det hjälpte inte att stora producenter som Kim Fowley (The Runaways, Candy) och Rob Cavallo (Black Sabbath, Fleetwood Mac, Green Day m fl) trodde stenhårt på bandet och att de blev omskrivna i tidningar som japanska BURRN!, RIP Magazine, Metal Edge och Metal Forces. TAZ förblev ett osignat, men populärt klubb-band i Kalifornien. Skivbolagen nappade helt enkelt inte.


Helhetsmässigt är ”Shipwrecked, Vol. 2” ett pyttelitet snäpp bättre än ”Wake Up And Sweat, Vol 1”. Här hörs en tydlig utveckling. Även om låthantverket också här lämnar en hel del i övrigt att önska är det ett mognare och mer erfaret band vi möter. Här finns dock ont om både omedelbara hookar och originalitet och inte en enda gång blir jag hänförd eller rörd på riktigt.

Ur den här skörden av hopskrapade gamla demos från det sena åttio och tidiga nittiotalet tillhör ”Arizona River” ett av de minst sämsta spåren. ”Lady Conniver” har ett ganska skönt blues sväng som för tankarna till Great White. ”Where The Angels Play” har lånat en del från ”Rocket Queen” (Guns’n’Roses), och sämre förlagor kan man ju ha. Allra bäst är ”Sink Or Swim” som blandar in lite av Aerosmiths sjuttiotals-psykedelia i mixen. Titelspåret ”Shipwrecked” låter som om man låtit sig inspireras av Cinderellas klassiska debutalbum ”Night Songs”. Framförallt sångaren K.K. Kleven har en ljust raspig stämma som påminner inte så lite om nämnda bands frontman Tom Keifer.

Annons:

Bland de riktiga lågvattenmärkena återfinns ”Desert Dog Night” som är så tråkig att klockorna stannar. ”No Relation” saknar attityd och nerv och ”Father McGee” är ren dynga. Hela kalaset rundas av med sex liveinspelade spår där egentligen bara ”LA Danger Zone” är lyssningsbar. Det är inte bara ljudet som är betydligt bättre än övriga spår, utan här får vi också en hint om att TAZ faktiskt kunde vara ett vasst liveband. Så, credit where credit is due, den här liveversionen piskar skiten ur studioversionen som finns på ”Wake Up And Sweat, Vol 1”. Resterande livespår är av risig bootleg karaktär som vi hade klarat oss lika bra utan.

För att summera: Om man väljer ut de bästa spåren från dessa båda retrospektiva collage om totalt trettiofem låtar återstår en rätt ok femspårs EP. Om du är ett stort fan av glam och sleazemetal, och har ett specialintresse i åttiotalets Sunset strip scen, så kan du för all del låna ett öra. Övriga göre sig icke besvär.

Band: TAZ
Titel: Shipwrecked, Vol. 2
Genre: Glam/Sleaze metal
Skivbolag: Eönian Records
Releasedatum: 15/9
Bästa spår: Sink Or Swim, Lady Conniver, Arizona River, Where The Angels Play
Betyg: 1,5/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT