ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

TAZ – Wake Up & Sweat, Vol.1

Otaliga band sökte lyckan på Sunset Strip i West Hollywood, Los Angeles under åttiotalet. Bara en handfull nådde stor framgång.

När kollegor som Mötley Crüe och Guns’n’Roses skördade frukterna av sitt slit med platinasäljande skivor och världsturnéer blev TAZ kvar på klubbar som Starwood, Whisky A Go Go, The Roxy och Gazzaris. En gåta för många då de spelade för fulla hus från San Fransisco i norr till San Diego i söder, samt Las Vegas och Phoenix.

Välkända tidningar som BURRN!, RIP, Metal Edge och Metal Forces skrev om bandet och namnkunniga producenter som Kim Fowley (The Runaways, Candy), Rob Cavallo (Black Sabbath, Fleetwood Mac, Green Day m fl) samt ljudteknikern Magic A. Moreno (Eric Clapton, David Lee Roth) tog gruppen under sina vingar.

Trots allt som verkade till TAZ favör förblev de osignade. Fram tills nu vill säga, i runda slängar trettiofem år senare, när Eönian Records släpper två maffiga samlingsalbum med material inspelat mellan 1986 och 1990.

Kanske var TAZ ett exceptionellt bra liveband med tanke på deras popularitet på klubbarna, kanske var de duktiga på att marknadsföra sina spelningar. Kanske skulle materialet ha lyft med bättre produktion. Här är det en salig blandning av gamla demos och replokalsinspelningar med mer eller mindre dålig ljudkvalitet.

När man med facit i hand jämför det som presenteras här kan man konstatera att TAZ med rätt uppbackning av skivbolag, som kunde hjälpt till i att sortera ut guldkorn i materialet, säkert skulle ha kunnat attrahera fans av exempelvis RATT, Poison, Faster Pussycat, L.A. Guns och Love/Hate även på våra breddgrader.

Ironiskt nog är det de spår med sämst ljudkvalitet som är bäst, eller ska vi kanske säga minst sämst? ”Are You Ready” och ”She Does Bad Things Good” har en viss ungdomlig charm och låter som Poison runt ”Look What The Cat Dragged In” eran samt tidiga Faster Pussycat. ”Rock’n Roll Rodeo” är också en rätt skön dänga som jag gärna hade hört i en mer färdig version med bättre ljud. Tyvärr är det en riktigt sunkig inspelning vi får ta del av här.

”SEX” är ett av de spår med bäst ljud. Tyvärr är låten tämligen kass, ett fånigt försök till någon slags coolt sleaze-sväng komplett med lökig text. ”Cold Shoulder” låter som en riktigt dålig RATT låt, ”Missing You” är ett sömnpiller, ”Love Violation” och ”I’ll Wait” lämnar mycket i övrigt att önska, ”You & Me” är en smörballad utan nerv och ”L.A. Danger Zone”, ”Bad Religion” och ”Tattoo You” är rent skräp.

Tyvärr känns det mesta helt enkelt ganska ofärdigt och kvalitén skiftar mellan direkt dåligt, till på sin höjd mediokert. Kanske är det måhända en något orättvis jämförelse i sammanhanget, men när man de senaste tjugofem åren blivit bortskämd med band som till exempel Hardcore Superstar, Crashdïet, Crazy Lixx, Confess och The Cruel Intentions, som både förvaltar och utvecklar arvet från Sunset Strip så väl, känns det som att TAZ är en relik som borde stannat kvar i arkivet.

Band: TAZ
Titel: Wake Up & Sweat, Vol.1
Genre: Glam/Sleaze metal
Skivbolag: Eönian Records
Releasedatum: 15/9
Bästa spår: Rock’n Roll Rodeo, Are You Ready, She Does Bad Things Good
Betyg: 1,5/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT