ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Nomy – Psychopath

cd-psychopath-2014

Cirkus ett år och två månader efter “Free Fall” släpper Sveriges mest “kända” okända singer-songwriter Patrik Marquardt, eller NOMY som han kallar sig, sin nya platta “Psychopath”. Om förra given var en “känslofylld resa kantad av både sorg och glädje” som jag summerade den i min recension förra året, så är den nya istället ett hopp utan bungy-lina ner i det mänskliga psykets mörkare delar.

Det episka och stundtals COLDPLAY-minande arenarocksoundet på “Free Fall” har fått ge plats för nedstämda och dånade metal-mackor med nickningar till IN FLAMES efter milleniumskiftet där lyriken liknar meningar ur en massmördares dagbok. ‘Chaos’ (“In my head I would make you fall/I’m staring at the ones I hate, I really can’t wait to kill you all”), titelspåret (“So help me mother/What have I Done/Are you still proud of/Your only son”), ‘Breathe Out’ (“I know what I’ve have done/I’ve put them underground/They’ll never see the sun/When they breathe out”) och ‘I Killed You A Thousand Times’ (“When I saw you die every fucking time/I can finally take back what is mine”) slår dig medvetslös och släpar in dig i ett gladpack-klätt tortyrrum där ‘I Love You Diane’ blir den sista valsen du får dansa…utan ben, armar och huvud. Efterspelet till den blodiga massakern rullas upp och motivet, olycklig kärlek skruvad till över 9000, till densamme avslöjas i ‘I Hate You Diane’.

NOMY må hålla sig inom metal- och rockskrået och tilltalar då främst oss med smak för sagda genrer. Men de som går efter preferenser som “bra musik” och inte nödvändigtvis låser sig vid en eller ett fåtal genrer, rekommenderar jag att våga utforska både denna skiva och tidigare i NOMYs digra diskografi. Återigen har han gjort en skiva med det öppensinnade och ärliga anslag som kännetecknar en musiker och konstnär, vars hjärta bultar enbart för kärleken till konsten han skapar. Det må vara en mörk resa genom en psykopats tankar med kroppsvätskor som skvätter och sargade kroppar som ligger i högar, men det är en fascinerande resa i ett välljudande och vackert mörker.

Band: Nomy
Titel: Psychopath
Genre: Metal/hårdrock
Skivbolag: Egen utgivning
Releasedatum: 2014-07-24
Betyg: 9/10
Bästa låt: Psychopath

 

 

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER