ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Rival Sons – Darkfighter

Man skulle kunna säga att Darkfighter är första halvan av ett dubbelalbum som kommer ut i år, eftersom Rival Sons släpper två fullängdsalbum 2023 med relativt kort intervall emellan som fungerar lite som två sidor av samma mynt. Om man ska ta sångaren Jay Buchanan på orden så ska Darkfighter vara ett album där temat är kampen mot mörkret medan Lightbringer ska vara ett album där känslan mer är att skapa sitt eget ljus på mörka platser, läser jag mig till i en artikel på Metal Injection. Ergo, det verkar gå att ta de här albumtitlarna på orden.

Darkfighter drar igång med mjuk, inledande orgel i förstaspåret Mirrors. I övrigt är det ett rätt bluesstöpt spår i vad jag skulle kalla klassisk Rival Sons-anda. Med plattor som Feral Roots och Pressure & Time bakom sig så är förväntningarna på det amerikanska bandets nästa drag väldigt höga. Som lyssnare vaggas jag in i säkerheten att jag kommer att ha en god lyssning hela plattan igenom redan här, i förstaspåret.


Nobody Wants to Die är en ångvält till rocklåt. Det finns så mycket rockenergi, övertygelse och råhet att det blir förälskelse vid första lyssningen. Jay’s röst är uppe i ett ylande esse och det finns ett driv i det instrumentala som inte går att stoppa. Det här är en omedelbar favorit. Det leks med takter och solodelen är smoking hot.

Bright Light är det närmsta vi kommer en ballad så här långt. Murrig bas och elgitarr flätas samman med akustiskt och trumsektionen håller energin uppe. Lyssnaren får därpå tillfälle att landa lite i grooviga, coola Bird in the Hand.

Annons:

Rapture är oförutsägbar och stark och likt Nobody Wants to Die så klämmer Guillotine tag i mig direkt – men låtarna är inte så lika varandra för det. Jay sjunger med en övertygelse som berör djupt. Körinslagen ger Queenvibbar och jag tycker att körandet bygger på känslan som musiken avger med ytterligare domedagskänsla.

Horses Breath har en atmosfärisk start som skiljer sig distinkt från övriga spårs intron. Resten av låten är absorberade. Slutet speglar sin början.

Avslutaren Darkside tycker jag har en särskilt drabbande text som ger ett mörkt avslut på den här sagan.

Det känns lagom med åtta spår på det här albumet när löftet ”mer snart” hänger i luften. Men jävlar, om Rival Sons sätter ribban så här högt med Darkfighter, vad kan vi vänta oss av Lightbringer!?

Darkfighter må inte vara ett snyggt omslag att ha på sin skivhylla, men den här plattan borde vara ett givet köp i år för alla som älskar Rival Sons, men även amerikansk tillbakablickande rock i allmänhet. Betyget för det här albumet landar på 4,5 av 5.

Artist: Rival Sons.
Titel: Darkfighter.
Genre: Rock.
Skivbolag: Atlantic Records.
Releasedatum: 02/06/2023.
Bästa spår: Nobody Wants to Die, Bird in the Hand, Guillotine.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT