ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sonic Syndicate – S/T

171 Shares

Sonic-Syndicate-omslag-250
Efter fyra års tystnad och diverse ändringar i laguppställningen så är Sonic Syndicate tillbaka lagom till sommarsemestern med sin femte skiva. Riffen duggar tätt, produktionen är stor och kraftfull men utan att bli överproducerad, melodierna många och bra. Allt detta summerat renderar i att Sonic Syndicate har släppt sitt jämnaste och starkaste album hittills i karriären.

Musiken är melodiös med en bra dos aggression och skaparglädje. Tillsammans med Nathans sång blir detta album en välljudande skapelse. Nathan står för både ren- och skriksång på denna skiva och han låter och levererar klanderfritt och imponerande.


Bandet har denna gång till stor del skippat den traditionella låtmallen med vers, brygga och refräng som repeteras. Istället har de låtit musiken bli vad den blivit utan nedbantning, något som resulterat i delvis lite längre låtar med passager som ger låtarna det lilla extra och totalt sett skivan en skimrande guldkant. Som exempel kan nämnas 02:45 in i första singeln “Black Hole Halo”, 02:38 in i “Long Road Home”,02:41 in i “Unbreakable” och 02:24 in i “The Flame That Changed The World” vilka alla känns smått geniala för strukturen i låten i fråga. Man hoppas att dessa stunder skall repeteras åtminstone en men helst flera gånger. Detta gör i alla fall att intresset bibehålls för att höra låten igen och igen.

Låtkvalitén är hög skivan igenom under dessa elva spår och 47 minuter. Det är svårt att hitta några svaga punkter även om jag under dessa veckor av lyssnande inte kan, hur mycket jag än försöker, bli vän med ljudet på virveltrumman. Trots det har skivan växt med tiden och efter gediget lyssnande så trillade den över till en nia i betyg. Det finns tre bonusspår på den limiterade upplagan och det ska bli intressant att se vad de kunnat göra för helhetsintrycket.

Variationen mellan låtarna känns tillräcklig då vi exempelvis har den allsångsvänliga och inledande “Day Of The Dead”, arga “My Revenge”, snygga “Catching Fire”, känslosamma “Unbreakable och det klassiska Sonic Syndicate-soundet i den avslutande “The Flame That Changed The World”. Lägger vi till lite smakfull tvåtakt, dubbla baskaggar och finurligt riffande så blir denna platta intressant från start till mål. “Before You Finally Break” som är en “duett” med Björn Strid (Soilwork) samt andra singeln från skivan är en lysande beskrivning av bandet år 2014 -och det går inte att ta miste på energin i bandet.

Jag tillhör definitivt den skaran som kan uppskatta uppbrotten efter “We Rule The Night”. Istället för ett bra band så har vi idag två riktigt bra band där Sonic Syndicate tar en marginell seger i ett jämt race 2014. Detta kan utan tvekan bli ett av sommarens soundtracks för många semesterfirare.

Band: Sonic Syndicate
Titel: S/T
Genre: Modern Melodic Metal
Skivbolag: Nuclear Blast Records
Releasedatum: 2014-07-04
Betyg: 9/10
Bästa låt: It Takes Me

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter