ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Below – Across The Dark River

Below-AcrossTheDarkRiver250

Ett band vars debutplatta borde vara oerhört intressant för den stora massan, men som inte fått så värst mycket uppmärksamhet i media är Below från Nyköping. Bandet spelar dels doom som är tillräckligt tung för att få uppskattning från de mer brutala hårdrockarna, men samtidigt har man också en känsla för melodier och ett lite mer polerat anslag som garanterat kommer att gå hem hos folk som kanske inte så stora fans av doom som genre i vanliga fall.

Musiken skulle kunna beskrivas som ett lite mer modernt Black Sabbath, fast med en lite luftigare framtoning. Om jag ska beskriva Below med en specifik Black Sabbath-era så är det omöjligt att inte dra paralleller till det legendariska bandets plattor tillsammans med sångaren Tony Martin. Precis som han tillförde ett lite mer tillrättalagt sound till engelsmännen så tillför också den oerhört talangfulle sångaren Sebastian “Zeb” Jansson (Malison Rogue) ett lite mer polerat och klassiskt skolat element till Belows mer klassiska doomriffande.


När det kommer till sången och den lite mer polerade framtoningen som denna skönsång bidrar med, så är det ju dock inte alla som föredrar de mer perfekta tongångarna från till exempel de klassiska 80-talssångarna, även om de är tekniskt talangfulla. Jag till exempel tycker i ärlighetens namn att doom ska vara lite mörkare och lite ruffigare än vad det här är. Jag föredrar helt klart gamla Black Sabbath före plattorna med Tony Martin, även om jag inte på något vis skulle få för mig att förringa kvalitén och hitpotentialen hos de sistnämnda.

Ni som uppskattar Black Sabbath med dels Tony Martin, men också med Ronnie James Dio, samt ni som gillar er doom mer nyanserad och lite snyggare och mer polerad än brölig och mullrande kommer garanterat att go bananas över den här skivan. Vi som däremot inte är lika stora entusiaster av ett mer tillrättalagt sound och ser skitighet och lite skavanker som enbart plus i kanten kanske dock inte så pass imponerade att vi sätter Belows debutalbum på några årsbästalistor, men samtidigt går det inte att argumentera mot kvalitén hos det här mycket imponerande alstret.

Andy LaRocque (King Diamond etc) som är en av plattans producenter och som också driver studion som plattan är inspelad i, lär tvivelsutan vara riktigt nöjd över vilken genomarbetad slutprodukt Across The Dark River blev och fans av melodiös tyngd och feta produktioner, samt fans av tekniskt grymma och skolade sångare – ni lär inte heller bli det minsta besvikna på Below.

Band: Below
Titel: Across The Dark River
Genre: Doom Metal
Skivbolag: Metal Blade Records
Producenter: Below, Andy LaRocque och Olof Berggren
Releasedatum: 2014-04-14
Betyg: 7/10
Bästa låt: The Whitechapel Murderer

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter