ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Timo Tolkki’s Avalon – Angels Of The Apocalypse

3 Shares

Timo Tolkkis Avalon Angels Of The Apocalypse250

Första “Avalon-plattan” blev en rejäl positiv överraskning för mig. Valet av sångare/sångerska var på det stora hela perfekt, även om jag är hyperallergisk mot Michael Kiske´s “gubbvibrato”, som han envisats med att använda under de senaste åren. Timo Tolkki återuppfann inte hjulet, men lyckades faktiskt göra en riktigt bra platta igen.

Frågan man ställde sig innan man lyssnat igenom nya skivan, var om succén kunde upprepas eller om uppryckningen i Timos karriär var en dagslända? Jag måste erkänna att jag helt klart var fundersam efter första och även efter andra lyssningsrundan. För det första, så föll inte valet av sångare mig direkt på läppen. Visst Fabio Leone är tonsäker och gör definitivt inte bort sig, men han är ingen Rob Rock. Dessutom kan David Defeis (VIRGIN STEELE) knappt sjunga längre, i alla fall om man ska jämföra med hur han lät förr. Han är i princip helt kraftlös numera och definitivt inget “lejon” längre, utan låter snarare som en liten kattunge. Det är faktiskt riktigt sorgligt, men tyvärr ändå sant. Dessutom tycker jag att sångerskorna (Floor Jansen, Simone Simons , Elise Ryd mfl)får lite väl mycket plats den här gången. Hade varit bättre om de bara fått ta hand om ett par lugna låtar tycker jag, för den typen av låtar gör de definitivt riktigt bra! Ta till exempel balladen “You´ll Bleed Forever”, som dessutom innehåller ett riktigt själfullt gitarrsolo av Timo.


Floor är ju annars den störst lysande stjärnan av dessa kompetenta kvinnor och hon är även den som bäst bemästrar olika typer av låtar. Det är definitivt inte alls konstigt att hon hamnade i NIGHTWISH!

Låtarna kändes till en början mycket sämre på “Angels Of The Apocalypse”, men i det fallet så tar det sig med tiden och nu känns låtarna i stort sett lika bra som på första plattan. Slutresultatet när man lägger ihop alla bitarna blir något sämre än debuten och således blir betyget en medelstark 6:a.

Hoppas Timo Tolkki gör slag i saken och gör en platta i tidig STRATOVARIOUS-stil. För det vore trevligt med en ny “Twilight Time” eller “Dreamchaser”. En sådan platta skulle om den gjordes på rätt sätt frambringa ett klart högre betyg!’ Lite kuriosa är ju att Tuomo Lassila och Antii Ikonen, som senaste arbetade tillsammans med Timo Tolkki på nyss nämnda “Dreamchaser” medverkade på hela detta nya album.

Det ska faktiskt komma en tredje Avalon-platta också, så jag hoppas att den blir den bästa i trion.

ps Inledningen på titelspåret är väldigt likt början på ICED EARH´S låt “Plagues OF Babylon”. Lite väl likt för att vara en ren tillfällighet, kan jag tycka.

Band: Timo Tolkki’s Avalon
Titel: Angels Of The Apocalypse
Genre: Power Metal
Skivbolag: Frontiers Records
Speltid: 52:18
Releasedatum: 2014-05-14
Betyg: 6/10
Bästa Låt: Jerusalem Is Falling/You´ll Bleed Forever

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter