ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Kadawatha – The World Of Hypocrisy

kadawatha-recension

“Trägen vinner” säger klyschan och enträget har kvintetten Kadawatha stretat på för att förlösa sitt debutalbum. Kvintettens namne, den skönsjungande Daniel Kadawatha, tjackade enligt sägnen en trailer som fungerade som boende och inspelningsstudio och arbetade med låtarna ute på vischan. Bandet fick sedan stor uppmärksamhet när de agerade förband till Paramore på de sistnämndas turné år 2010. Fler låtar bankades sedan fram i ett klassrum på en nedlagd skola (!) och i Daniels lägenhet. Hårt arbete har således lagts ner på materialet och det hörs också.

Det är välskrivna radiorock-dängor kryddat med elektroniska inslag, stilmässigt ganska nära tidigare nämnda Paramore och bitvis Lostprophets. Men där förstnämnda band blev väldigt slätstrukna sedan Twilight-serien slutade gå på bio (och sistnämnda grupp gick ett betydligt värre öde till mötes, men det är en annan historia), har Kadawatha låtit knogjärnen sitta utanpå silkesvantarna. ‘Android Of The Sandstorm’ lyfter och flyger majestätiskt likt en örn, för att sedan landa och bjuda upp till en våldsam vals på poppunk-stänkaren ‘The Revolutionary’. Med Daniels klingande falsettröst som skön kontrast.


Kadawatha briljerar som mest i ‘Whitest Tiger’, musikaliskt och framförallt textmässigt. Lyriken framförs av Daniel som en sagoberättare och här har han verkligen känslorna på utsidan. ‘Crisis Too’ tröttnar på skivans mjuka mitt och piskar på med ett elakt huvudriff fram till den magnifika avslutningen med ‘Cure My Lonely Heart’.

Som tidigare nämnt är det ett välskrivet material med hårt arbete bakom sig. Men blandningen av högt och lågt, hårt och mjukt hade kunnat uppfattas som ängsligt och inställsamt, men istället vittnar det om stark självkänsla och mod. Kadawatha vågar vara kreativa och göra det som för dem låter bra, oavsett om det är en poppunk-stänkare eller ballad. Förhoppningsvis går nästa skiva lättare att göra och att få ut, men tills dess bör ni lyssna in er ordentligt på “The World Of Hypocrisy” och njuta av rock som är sig själv och inte alternativ för sakens skull.

Band: Kadawatha
Titel: The World Of Hypocrisy
Genre: Alternative rock
Skivbolag: Egen utgivning
Releasedatum: 2014-04-14
Betyg: 8/10
Bästa låt: Whitest Tiger

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter