ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Mace’n’Chain – Among Ancient Pillars

Skellefteåbon David Nilsson fullängdsdebuterar här med sitt enmansprojekt Mace’n’Chain och gör det sannerligen med den äran. Dock är David långt ifrån någon nybörjare då han sedan 2007 frontar Feral, ett av rikets finaste Death Metal band vars råborstade knogmackor gör förebilder som Grave, Nihilist och Dismember stolta. Och det mest överraskande med denna platta måste jag nog säga är Davids rena sång. Alla som hört karln gorma med ovan nämnda gäng vet att han utstöter läten som går att blästra billack med. Att här mötas av en stark och rätt unik, mer klassiskt minnande heavy metal-pipa är minst sagt lite oväntat. Men den funkar verkligen utmärkt i sin omgivning där amerikanska hjältar som Virgin Steele, tidiga Manowar, Manilla Road men även inhemska pionjärer som Heavy Load och Gotham City sätts på piedistaler.

För den oinvigde så kan jag klargöra att jag är en riktig progressive metal-tomte men kan här också deklarera mitt vurm för episk, klassisk Metal. Warlord, Riot, Vicious Rumors och Chastain är exempel på orkestrar som tilltalar mig väldigt. Och ett gäng som jag även påminns om när “Among Ancient Pillars” ljuder är tidiga Savatage som både undertecknad och herr Nilsson älskar. Speciellt när David klämmer iväg ett par högpitchade, Jon Oliva-skrik över härligt riffande gitarrer som i favoriten “By The Peal of Thunder” vill jag headbanga min skallighet till trots, dra på mig en battlevest och börja dagdrömma om en svunnen tid då hårdrocken var enorm världen över.

Multiinstrumentalisten står själv för mer eller mindre rubb och stubb som vi bjuds på och David visar sig vara en riktigt vass gitarrist också. Gitarrsolona har han dock överlåtit till lokala shreddingfantomer som bland annat Christoffer Strand (Blister Brigade) som gör en glödande insats på “The Key to Ancient Riddles” och Matte Marklund (Vintersorg, Wytch och Temple of Discord) som förgyller “Labyrinthian Black” med sitt fingerfärdiga lir.

Vad kan då förbättras? Det handlar inte om några stora ingrepp utan mest kosmetiska saker men sången blir på sina ställen lite entonig. Dock blir den aldrig tråkig och alltid med passionerad leverans. Sedan att till nästa skiva så skulle “riktiga” trummor vara att föredra trots att jag även här får tillstå att de programmerade trummorna är föredömligt dynamiska och snyggt arrangerade.
Favoritspår då? Tja, de varierar från dag till dag då hela plattan är enormt homogen men favoriten idag är “By The Peal of Thunder” och silvermedalj utdelas till första singeln, “Upon The Anvil Formed”. Rekommenderas varmt!

Betyg: 4/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER