ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Kamelot – The Awakening

Det amerikanska Power Metalbandet Kamelot har släppt sitt trettonde studioalbum ”The Awakening”, vilket är deras första fullängdare på fem år. Ett par års extra väntetid har bara gjort det mer efterlängtat och gruppen har kunnat fila till materialet, för att uppnå ett så bra resultat som möjligt.

Olika Metalstilar blandas. Det är symfoniskt, Heavy och melodiöst, samt har även en progressiv touch. ”The Awakening” har bearbetats av Jacob Hansen och återigen producerats av Sascha Paeth (Avantasia, Luca Turilli). Båda två har gjort ett strålande jobb.

Gitarristen Thomas Youngblood var med och grundade bandet 1991 i Florida, tillsammans med dåvarande trummisen Richard Warner. 1995 släpptes debutplattan ”Eternity”. Gruppen har haft stora internationella framgångar med framförallt skivorna ”The Fourth Legacy” (1999), ”The Black Halo” (2005), ”Silverthorn” (2012), ”Haven” (2015) och den förra plattan ”The Shadow Theory” (2018). Utöver det har de förstås turnérat och spelat på festivaler runt om i världen. Förutom Youngblood består bandet idag bara av en amerikan till, basisten Sean Tibbetts. Keyboardisten sedan nästan tjugo år tillbaka, Oliver Palotai och trummisen Alex Landenburg (Cyhra, Luca Turilli’s Rhapsody) kommer båda från Tyskland. Sångaren i över tio år är, som vi alla vet, svenske Tommy Karevik (Seventh Wonder).

En spänning byggs upp på introspåret ”Overture” av röster och stråkar. Musiken stegras och stannar tvärt, för att övergå i ”The Great Divide”. Det är en kraftfull bit som har full fart. Vi hör lätta pianonoter, som klingar vackert vid enstaka tillfällen och tjocka, tuggande bastoner. Ovanpå supersnabba trumslag ligger en fin melodi. Landenburg bromsar effektfullt in emellanåt. Låten har en fyllig refräng, som ger en storslagen känsla.

Thomas är en utomordentligt skicklig gitarrist. Han spelar fantastiskt i till exempel den suveräna ”One More Flag In The Ground”. Den flerfaldigt prisbelönte, kanadensiske låtskrivaren, musikern och producenten Brian Howes gästar och har lagt till ytterligare lager av sång. En slinga med operaröst hörs i bakgrunden under den starka refrängen, som växer sig fast. Det här har blivit den låt jag plötsligt och omedvetet kan börja nynna på. Spåret blir bättre och bättre för varje gång man lyssnar på det. Biten har en vaggande rytm och en makalöst bra konstruktion. Texten handlar bland annat om att övervinna de mentala utmaningar vi alla kan stå inför.

Karevik har en fruktansvärt bra pipa, som kan vara både mild och kraftfull. Ett bra exempel på det hörs i ”Opus Of The Night (Ghost Requiem)”. Låten är en fantastisk upplevelse och känns som en hel liten Metalmusikal i sig. Här finns en mycket bra balans mellan musikens rusande hastighet och den något lugnare melodin i sången. Ett briljant inslag är den gästande, världskända cellisten Tina Guo. Förutom att spela i olika symfoniorkestrar har Guo även gjort gästframträdanden med bland annat Sabaton och Beyond The Black på Wacken Open Air. Hon har släppt en del egna album, men också medverkat i massor av filmmusik och på hundratals skivor med andra artister. Tina imponerar och kör även ett dubbelsolo tillsammans med gitarristen.

Midsommar är som bekant en högtid vid sommarsolståndet med fornnordisk bakgrund. Runtom i Europa finns flera länder med liknande traditioner, men de har en mer religiös anknytning än vår naturmytiska. Förutom Finland är det också ett mer blygsamt firande än på det sätt som vi svenskar firar. På ”The Awakening” hittar vi det lugna spåret ”Midsummer’s Eve”, som är en underbar, kärleksfull visa. Den har en keltisk ton i musiken och en fin text. Sångaren glider skickligt och med lätthet på tonerna i den här känslosamma, varma låten.

Trots ett snabbt tempo i ”The Looking Glass” har atmosfären något som berör. Materialet har en suverän refräng, som griper tag inuti lyssnaren och får musiken att rusa i ådrorna. Tommy är en imponerande duktig vokalist, som vi också får prov på i ”Willow”. Frontmannen avväger sina ord eller hur han lägger tonvikten på dem. Utan att överdriva framför han varje textrad med inlevelse.

Det blir pampigt och dramatiskt i ”My Pantheon (Forevermore)”, som flyktigt skruvar ner sig i mörkret emellanåt. Låten är en blandad upplevelse, som svävar mellan bra och dåligt, men texten handlar om att övervinna sina motgångar. Skivan avslutas med outrot ”Ephemera”, som inleds lite sorgset, men vänder snart till en hoppfull atmosfär. Spåret låter som musiken till eftertexterna på en mycket bra och innehållsrik film.

Mycket bra och innehållsrikt kan verkligen sägas om det här albumet också. ”The Awakening” är ett imponerande, starkt material, som kommer att klättra högt på många listor. Det finns ett djup i kompositionerna, samt en intensitet och stark dynamik. Alla tycks ha lagt ner ett otroligt arbete på den här plattan och det lönade sig. Jag måste ge ett extra plus till Oliver, som hela tiden gör ett enastående jobb. Keyboardisten tillför detaljer och binder samtidigt ihop helheten på ett väldigt tilltalande sätt. Nya skivan innehåller ett fantastiskt låtskriveri, både av texter och musik. De flesta refrängerna fastnar och kommer säkerligen att inspirera fansen till att sjunga med under konserterna.

Kommande konserter i Sverige:
25 mars – Trädgårn, Göteborg
26 mars – Berns, Stockholm
27 mars – KB, Malmö
8 juni – Sweden Rock Festival
Kamelot spelar även på Skogsröjet i början av augusti.

Kamelot:
Tommy Karevik – Sång
Thomas Youngblood – Gitarr
Sean Tibbetts – Bas
Alex Landenburg – Trummor
Oliver Palotai – Keyboard

Låtlista:
01. Overture (Intro)
02. The Great Divide
03. Eventide
04. One More Flag in the Ground
05. Opus of the Night (Ghost Requiem)
06. Midsummer’s Eve
07. Bloodmoon
08. Night Sky
09. The Looking Glass
10. New Babylon
11. Willow
12. My Pantheon (Forevermore)
13. Ephemera (Outro)

Band: Kamelot
Titel: The Awakening
Genre: Symfonisk Metal, Power Metal, Heavy Metal.
Skivbolag: Napalm Records
Antal spår: 13
Speltid: 52:54
Releasedatum: 2023-03-17
Bästa låtar: The Looking Glass, Willow, One More Flag In The Ground, Opus Of The Night (Ghost Requiem), Midsummer’s Eve.
Betyg: 4,5 av 5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER