ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Thundermother – Rock ‘N’ Roll Disaster

53 Shares

thundermother-rock-n-roll-disaster-250

Den numer stockholmsbaserade kvintetten Thundermother bildades i Växjö år 2010 och sedan dess har man utan skivkontrakt eller stöd från något stort bolag lyckats med mer än många andra band med betydligt fetare resurser. Man har bland annat agerat förband åt Danko Jones, spelat på Close Up-båten samt på Metaltown. Nu, efter allt detta, har det blivit dags för bandet att släppa sin efterlängtade debutplatta.

Som jag nämnde så startade Thundermother i Växjö i Småland och precis som sina landskapskamrater i The Scams och Bullet så spelar Thundermother klassisk och rå rock ‘n’ roll i bästa AC/DC-anda. Med tanke på hur många band som finns från Växjötrakterna och som spelar den här typen av rock nuförtiden så är det nästan så att man skulle kunna börja prata om ett “Växjö-sound”. Det finns ju genrer som heter “stockholmsdöds” och “göteborgsdöds”, så varför skulle det inte kunna finnas en genre som heter “växjörock”? Jag tycker att vi namnger den genren här och nu och konstaterar att Thundermother spelar växjörock och dessutom riktigt bra växjörock.


Det som dock skiljer Thundermother från tidigare nämnda orkestrar är att man också har vissa bluesiga drag och detta faller mig helt klart i smaken. Visst är det högenergirock som gäller för det mesta och tro mig när jag säger att det här verkligen inte är någon seg historia – tvärtom så är det tämligen ösigt rakt igenom – men det är också trevligt att höra att man åtminstone under vissa partier kan blanda in lite mer bluesigt tunggung som helt klart skänker en extra dimension till musiken och ger den en extra nerv som får den att kännas lite mer spännande än vad många andra band lyckas med i denna genre som trots allt lätt kan bli lite enformig.

Rent musikaliskt är det förutom de nämnda lite mer bluesiga partierna inte några direkta utsvävningar. Det vi bjuds på är riktig partyrock av det bredbent amerikanska och om man så vill “gubbiga” slaget. Riffen sitter som en smäck och det är inte svårt att hamna i en lätt behaglig självsvängning av denna lättlyssnade rock. Låtmaterialet är kanske inte det mest originella jag har hört, men så är också det här kanske inte en genre som det finns något intresse – eller behov – av att förnya. En hel del av låtarna har stor hitpotential och plattan behöver inte många genomlyssningar innan man har hittat några favoriter som man gärna nynnar med i och får på hjärnan lite nu och då.

De ämnen som avhandlas i texterna är kanske inte så existentiella eller speciellt djupa, det handlar mest om rock, party och turnélivet. Detta är dock ingenting som stör nämnvärt, även om jag ändå vill ha den dimensionen som riktigt bra texter kan ge om jag ska dela ut betyg som är uppe och snuddar vid “mästerverk”-nivåer. För sitt ändamål fungerar dock texterna alldeles utmärkt och de passar dessutom ypperligt bra tillsammans med den typen av rock som Thundermother spelar.

Den största behållningen med denna starka debutplatta är dock för min del den oerhört imponerande sånginsatsen från Clare Cunningham. Här kan vi snacka riv i rösten och vad som i princip är en helt optimal rockstämma. På platta har hon nog nästan garanterat stått för årets sånginsats och det ska bli väldigt intressant att se om hon sjunger lika bra live. Förutom att det ska bli spännande att se om hon kan matcha sin insats på plattan även i verkligheten, så ska det också bli intressant att se Thundermother live överlag, då jag tror att musiken har potential att höja sig ytterligare ett snäpp när man får höra den på en scen.

Thundermother kanske inte har skapat ett modernt mästerverk, men man har verkligen gjort en gedigen debutplatta fylld till bredden av solid växjörock som garanterat kommer att gå varm under sommarens solindränkta ölningar och som givet soundtrack för dem som gillar att glida runt i en nercabbad amerikanare.

Band: Thundermother
Titel: Rock ‘N’ Roll Disaster
Genre: Växjörock
Skivbolag: Warner Music Sweden AB
Producent: Filippa Nässil
Releasedatum: 2014-04-02
Betyg: 7/10
Bästa låt: Rock ‘N’ Roll Disaster

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter