ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Narnia – Ghost town

Yngwie var Gud?

Christian Liljegren och Carl Johan Grimmark fäbless för Malmsten lämnar ett betydligt större avtryck på nya Ghost town, än vad de gjorde på Narnia och From darkness to light.

För mig är Yngwie Malmsteens musik en gränslös källa till metaleufori. I mina öron var Alchemy från 1999 det sista halvbraiga albumet innan storhetsvansinnet tog över fullt ut. Alla passar inte som sångare eller producenter, något någon borde förmedlat tydligare till allas vår shreddande halvgud.

I vilket fall som helst är får jag leva i det förflutna när det kommer  till att njuta av Yngwie klassiker. Andra i genren som At Vance och Iron Mask har endera stagnerat eller helt sonika lagt gitarren på skohyllan.

Vill man implementera Firewind i detta neo-classic-gäng så tycker jag det går mer än väl för sig. De är i mina öron Yngwie 2.0; tillika 2000-talets främsta neo-classic-förkämpar.

Jag vill gärna dela med mig av några av mina favorittungviktare i genren neo-classical-metal!

Topp 15

1. Iron Mask – Holy War (Belgien/2005)

2. Adagio – Vamphyri  (Frankrike/2009)

3. At Vance – Ride the sky (Tyskland/2009)

4. Stormwind – Strangers from the sea (Sweden/2003)

5. Narnia – Kings will come (Sweden/2009)

6. Empire 21 – 100 nights (Sweden/2014)

7. Impellitteri – I stand alone (USA/1988)

8. Stratovarius – Will the sun rise (Finland/1996)

9. Divinefire – The world is on fire (Sweden/2005)

10.Symphony X – Evolution (USA/2000)

11. Firewind – Angels forgive me (Grekland/2008)

12. The Ferryman – Bring me home (Sweden/2019)

13. Europe – Scream of anger (Sweden/1984)

14. Rainbow – Kill the king (England/1977)

15. John Norum – Eternal flame (Sweden/1987)

Narnia

Gud är the good guy, Satan den evige antagonisten. Huvudtemat är den bittereviga kampen mellan gott och ont. Harangerna av ord är en murbräcka av lovsånger, där de kristna texterna är komplicerade att komma förbi.

Om man som band har målsättningen att tillhöra toppskiktet i hårdrockssfären är det generellt sett ett djävulskt tungt ok att bära.

Men ärligt, kan man lyssna på låtar om ändlösa krig, vampyrer & varulvar, drakar & demoner, alkoholpropaganda, gaypirater och dysfunktionella relationer, så funkar halleluja i lagom doser för mig.

Narnia är ett kristet band, något många hårdrockare instinktivt, men generellt sett orättvist ratar. De bildades 1996 i Sveriges svar på Betlehem, Jönköping, av Christian Liljegren och CJ Grimmark.

För mig inleddes intresset för Narnia genom fantastiska plattan Enter the gate från 2006, sedan har det bara rullat på. Neo-classic, pop och melodisk hårdrock, kryddat med en tesked power metal, deras recept kan verkligen stämplas som kvalitetsmusik.

Förutom Christian Liljegrens omnipotenta sång i Narnia har den gravt underskattade gitarrfantomen Carl Johan Grimmark flera fingrar med i spelet. Riffmastern har visat prov på en unikt personlig stil som är både bombastisk, tillika intelligent, men med melodierna ständigt närvarande.

En riffkompetens som han bland annat visat  prov på i Narnia, Audiovision, Divinfire, Rob Rock, Beautiful SinGerman Pascual, men också på sin fenomenala soloskiva Grimmark (2007) samt exceptionellt undervärderade Empire 21 (2014).

Om det är hans kristna approach som satt käppar i hjulet att ta en adekvat plats bredvid Ozzy Osbournes band låter jag vara osagt, men om så är fallet är det ett helgerån, en skymf …eller så är han helt enkelt inte intresserad av platsen.

Narnias nystart med Narnia 2016 var ytterst välkommen. Tre år senare kontrade de med uppföljaren From darkness to light. Båda dessa album genomsyrades utav spelglädje och melodier som kryddades med refränger inslaget i wellpapp.

2023 är det dags att återskapa magin från de två tidigare släppen. Power metal, neo classical metal, melodisk metal eller heavy metal? Svaret är en kombination av dessa, kontaminerad med stänk av AOR och proggmetal.

Musikformelns allra största förtjänst är  den positiva variationen på låtarna, utifrån att  Narnia anammar fler genrer samtidigt.

Albumet kickstartas med testosteronstinna “Rebel“; vilken hejdundrande inledning! Härdsmältan plockar fram alla ingredienser från metal-smörgåsbordet.

Nästkommande “Thief” för tankarna till ödesmättade Ragnarrök. Precis som  i titellåten är refrängen chilimarinerad och ytterst vällagad.

På tal om refräng, på albumets tredje spår “Hold on” befruktas innehållet av plattans bästa refräng. Parallellt är det också ett mer välkammat midtempo än tidigare.

Vi genar till sjätte låten “Ghost town“. Detta är ett av mina favoritlåtar på albumet. Majestätiska riff avlöses av en smittsam refräng.

Det finns tre spår som inte riktigt faller mig i smaken och det är “Decension“, “Modern Day Pharisees” och “Out of the silence“. En låt utan refräng är som sex utan handklovar.

Albumet avslutas med Yngwie inspireradeWake up call“. Vill man få få sin melodiska dramaturgi utspädd med neo classic metal så är det bara att ta för sig.

Christians röstresurser besitter verkligen bergskedjor. Det är inga halvmesyrer, utan all in med såväl kropp som själ. Han sjunger dessutom bättre än någonsin.

Att jag lyssnar mer på musiken än texterna är i mitt fall pure luck då jag är en renodlad agnostiker; förövrigt religionens svar på Stryktipsets helgardering 1 X 2. Kärleken till Gud definierar texterna, dock inte rena hallelujaorgier, något som annars i längden kan bli aningen tröttsamma.

Produktionslandskapet låter nästan för bra för att vara sann. Detta är en solid rakbladsvass metalvägg som tar lyssnarna med orkan. Produktionen fungerar verkligen som en 12:e spelare.

Narnia gör varken nya som gamla fans besvikna. De fortsätter att leverera korsbefruktad örongodis utifrån ett färdigutforskat hårdrock-DNA, och de gör det med den äran.

Band: Narnia
Titel: Ghost town
Genre: Melodic hard rock, Power metal, Neo classical metal
Skivbolag: Sound pollution records
Releasedatum: 17 mars 2023
Bästa spår: Rebel, Thief,  Hold on, Ghost town
Betyg: 4 av 5

 

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER