ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Gluttony – Beyond The Veil Of Flesh

22 Shares

Gluttony Beyond The Veil Of Flesh250

Beyond The Veil Of Flesh är debutplattan från sundsvallsbandet Gluttony, som består av medlemmarna John Henriksson (trummor), Max Bergman (bas) och Anders Härén (gitarr) från My Own Grave samt Magnus “Infaustus” Ödling (sång) som till vardags huserar i svartmetallorkestrarna Setherial och Sorghegard. De tre förstnämnda är rutinerade herrar inom dödsmetallgenren som man ger sig på med Gluttony, då My Own Grave är ett rutinerat band som faktiskt har släppt en av de mest underskattade plattorna under hela 2000-talet enligt mig, nämligen Necrology från 2009. För den sistnämnde kan det dock eventuellt te sig lite ovant att nu sjunga dödsmetall istället för black metal, men om så var fallet så märks det verkligen inte då Ödling gör en oerhört imponerande sånginsats och levererar de genretrogna texterna med all den kraft och brutalitet som krävs för ett optimalt resultat.

Jag nämnde genretrogna texter och visst är det klassiska dödsmetallteman som avhandlas. Det är zombies och äckel samt allmän dödsdyrkan, precis som det ska vara med andra ord. Även det rent musikaliska rör sig i bekanta vatten och fans av allt från klassisk svensk döds till utländsk döds lär inte bli besvikna över denna homage till fornstora dagar. Även ljudbilden, signerad legendaren Dan Swanö, agerar som en bakåtnick till gamla legendarer och ger verkligen en helhetskänsla till plattan som gör att den låter som att den lika gärna kunde vara från 1991 som från 2014.


När det kommer till musiken så är det tyngd före fart som gäller, precis som den mesta bra dödsmetallen om ni frågar mig och denna typ av old school mid tempo-döds märks det att bandmedlemmarna är uppväxta med då de behärskar genren ut i fingerspetsarna. Låtar som inledande The Revenant, blytunga Eaten Alive, riffiga Coffinborn samt den avslutande käftsmällen On The Slab är samtliga exempel på stycken som jag tror att de flesta stora namn inom den extrema hårdrocken hade varit stolta över att ha skrivit. Om man ser på Gluttonys utveckling från demon Coffinborn via vinylsjuan Eaten Alive och nu till fullängdsdebuten så går det att konstatera att det här är ett band som bara blir hungrigare och hungrigare och bättre och bättre, så redan nu ser jag fram emot nästa släpp.

Något som oroar mig något är att jag vet sedan My Own Grave-dagarna att det här inte är de mest flitiga killarna när det kommer till att släppa skivor, men det faktum att man bytte ut den förre sångaren Johan “Curse The Gods” Jansson (Demonical) till förmån för Magnus Ödling som bor i Sundsvall för att man ville ha en sångare som bor i samma stad som resterande delar av bandet tyder ändå på att man är beredd att satsa på Gluttony, vilket gör mig glad då detta har potential att bli en riktig jävla storsuccé.

I dessa dagar är det onekligen populärt att lämna det mer klassiska dödsmetallsoundet till förmån för mer progressiva tongångar, titta på till exempel Tribulation och Morbus Chron, men för Gluttony tycks detta inte vara fallet. Det här är så mycket klassisk dödsmetall det kan bli och även om man kanske inte har gjort någonting som är direkt innovativt eller kommer att revolutionera genren så har man än dock skapat en debutplatta som är riktigt vass och som tvivelsutan kommer att nämnas bland de bästa dödsmetallplattorna för året när det har blivit dags att summera 2014.

Efter denna imponerande debutplatta är det bara att hålla tummarna för att alla – inklusive bandet själva – inser hur bra det här är, för jag vill verkligen se och höra mer från Gluttony inom en snar framtid!

Band: Gluttony
Titel: Beyond The Veil Of Flesh
Genre: Death Metal
Skivbolag: Vic Records
Releasedatum: 2014-05-09
Betyg: 8/10
Bästa låt: Coffinborn

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter