ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Toot Farangi – Stingchasers

Samuel ”Samael” Jonsson är en av grundarna till de svenska sleazehjältarna Confess, där han till vardags spelar trummor. Ett band som undertecknad följt med stor spänning och mycket nöje under en längre tid. Samuels sidoprojekt heter Toot Farangi och är en helt ny bekantskap för mig. ”Stingchasers” är bandets fjärde fullängdssläpp och om du precis som jag är ett aningslöst Confess fan och förväntar dig någon typ av hårdrock/metal, går du verkligen bet här. Det här är nämligen en helt annan best där vi bjuds på betydligt proggigare tongångar.

Toot Farangi hette tidigare Elephantas och med risk för att vara nördig är det inte utan att man undrar om det namnet är en liten hommage till sångaren John Elefante som var med i Kansas under några år på åttiotalet? Det går nämligen att dra flera paralleller i Toot Farangis sound till dessa amerikanska prog rock hjältar, även om bruket av fiol saknas här. ”Psychedelic Jellyfiish”, ”The Sting” och ”Rosalie” är några exempel som alla bjuder på trevlig lyssning.

De flertalet instrumentala spår som finns här, såsom fusion-Jazz-flummiga ”Harvest The Ripe” och ”Utvisan”, har jag dock svårt att engagera mig i. De känns lite poänglösa och utan riktning. Undantagen är ”Kelp!” som har ett skönt melodiskt flow samt ”Pyramiderna i Fisa” som förutom den roliga titeln även är lite småkul att lyssna på, framförallt om man är barnsligt lagd (och det är man ju).

Det ligger i den progressiva musikens natur att vara komplex och utmana, förvilla och hänföra med teknisk briljans, men för att progressiv rock ska bli riktigt bra måste det tekniskt intrikata balanseras mot minnesvärda hookar och en sensibel och engagerad sångare som bär upp allt det excentriska. Med det sagt hade jag gärna sett att den sjungande basisten Rickard Uttermalm fått lite större uttrymme till att flexa sina stämband, för sjunga kan han onekligen.

”Stingchasers” är sammantaget en helt ok platta som troligtvis hade blivit ännu bättre om det Instrumentala filleduttandet hade minskats ner en aning till förmån för känslosamt historieberättande sång. Fans av till exempel tidiga Genesis, Yes, Rush, Marillion och Kansas kan gärna låna ett öra eller två och döma själva.

Toot Farangi är:

Rickard Uttermalm: bas och leadsång
Asser Hakala: gitarr och sång
Gustav Jerner: keys
Samuel Jonsson: trummor

Band: Toot Farangi
Titel: Stingchasers
Genre: Progressive Rock
Skivbolag: Eget släpp
Releasedatum: 24/2
Bästa spår: Psychedelic Jellyfish, Rosalie, The Sting, Only Time Will Tell
Betyg: 3/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER