ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Brother Firetribe – Diamond In The Firepit

Brother-Firetribe-omslag-250

Så, efter nästan sex års väntan behagar detta band komma med ett nytt album som är stöpt i eldgropen. Visst är det inget annat än sanning när jag konstaterar att det är en diamant av ädel sort som blänker lite extra. Detta finska bands tidigare album (False Metal 2006 och Heart Full Of Fire 2008) har nästan nått klassisk status vid det här laget. Visst är det något mer som är unikt med bandet än bara dess namn. Under denna nästan olovligt långa frånvaro har de komponerat ihop tio låtar, ett intro och gjort en cover på Sammy Hagars “Winner Takes It All”, men även en tidigare bekant låt är “Tired Of Dreaming” som är skriven av Brother Firetribe men framfördes av The Magnificents på deras debutskiva. Skulle de ha återanvänt en låt så har min önskning alltid varit att de skulle göra en ny version på Cashmir (som var Pekkas och Tomppas band innan BFT) -låten “Josie”, en låt som alla måste få höra.

Men oavsett detta så blir man imponerad och man får klarhet i att detta bands musik har varit saknad under de senaste åren då den har sin personliga prägel och idérikedom.


Detta är högklassig AOR som är sprängfylld med melodier och genomtänkta arrangemang samtidigt som de töjer lite på gränserna och tar influenser från flertalet håll. Ett tjugo sekunder långt intro startar skivan. Varför man separerar den till ett eget spår förstår jag inte. Den borde suttit ihop med nästföljande låten, “Love Is Not Enough”, som är denna skivans “Heart Full Of Fire”-låt. Det är ingen duett men en inledande urladdning med makalös refräng och den passar dessutom utmärkt som bilmusik. Sedan avlöser de formidabla låtarna varandra ända tills sista tonen ebbat ut i avslutande “Close To The Bone”. Det finns låtar som utmärker sig lite extra på vägen som bland annat den geniala “Hanging By A Thread” som skulle kunnat vara ett soundtrack till en actionfylld 80-talsrulle. Den har en speciell stämning som med sin synthbas genererar en klassisk AOR-känsla. “Trail Of Tears”, “Far Away Of Love”, “Edge Of Forever” visar hur kompetent detta band är. Slutligen kan man summera att man har fått uppleva ett högst varierat album med många ansikten och med extremt hög lägstanivå på låtarna där oddsen är de lägsta möjliga för att kunna bli missnöjd av det man hör.

Denna skiva är tyvärr inte riktigt lika bra som de tidigare skivorna. Det är tydligt att någonting fattas och med över fem års förberedelser så blir det här resultatet en liten besvikelse. De har i alla fall med denna skiva breddat sig en aning, men några spår blir lite för anonyma. Önskvärt hade varit ytterligare någon till upptempolåt i stil med låtarna “Heart Full Of Fire” eller “I Am Rock”. Pekka Ansio gör det han ska bakom mikrofonen och produktionen är snygg och dynamisk. Musikaliskt är det finessrikt och intressant och då tänker jag speciellt på keyboardspelandet av Tomppa som glänser lite extra. Totalt sett visar de sin klass och originalitet inom genrén även om jag hade hoppats på mer.

Genrémässigt så är det en platta av absolut världsklass. men Brother Firetribe-mässigt så har vi hört bättre. Låt oss hoppas att det inte tar fem år igen innan de får ut en uppföljare samt att man får möjligheten att se detta live. Då är jag tämligen säker på att partyt når klimax ögonblickligen.

Band: Brother Firetribe
Titel: Diamond In The Firepit
Genre: AOR, melodisk rock
Skivbolag: Spinefarm
Releasedatum: 2014-05-02
Betyg: 8/10
Bästa låt: Love Is Not Enough/ Hanging By A Thread

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter