ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Alien – Eternity

0 Shares

alien-cover-250

De senaste åren har mängder av återföreningar skett och det både på gott och ont. Det senaste tillskottet i Sverige är Alien som på 80-talet var bland de större banden i vårt land.

Åren har gått, men inte speciellt fort i genren AOR- eller melodisk rock. Därför känns det inte konstigt när man konstaterar att dessa herrar inte tar avstamp långt ifrån där de en gång stannade av.


De kan inte haft för avsikt att modernisera Alien på något plan då konvolutet och produktionen ser och låter ungefär som förr. Återanvända låttitlar gör sitt till den tydliga retrokänslan. Trots det så känns det ändå som att Alien är välkomna tillbaka till den melodiska rocken år 2014. Det beror till mesta del på den relativt smala låtskrivargrupp som idag utgör “kärnan” av AOR-kompositörer släpper mängder av spår som är i snarlikaste slaget.

De snygga och nödvändiga melodierna finns i de välkomponerade låtarna. Det finns allt från ballader till drivande och lite mer rockiga spår i en väl avvägd mix som av en stabil grupp musiker med känsla för harmonier ger de rätta känslorna samtidigt som skivans största, och kanske även bandets största, behållning är sångaren Jim Jidhed som med sin röst fortfarande lämnar stort och imponerande intryck på denna skiva och inom genren i helhet.

Med enbart nyskrivet material på hela tolv spår som sträcker sig till dryga timmen kan man dra slutsatsen att de har antingen sparat idéer under en längre tid eller bara hittat en stor skaparglädje. Oavsett så kan man inte annat än imponeras av vad man hör. Den inledande trion låtar “In Love We Trust”, “Unbroken” och “Love Will Lead Me Home” (som även är den bästa på skivan) är en smakstart där de snygga keyboardarrangemangen och smittande refrängerna ger en utsökt inledning på skivan.

Låt nummer fyra är skivans första ballad som har namnet “I Believe” och känns som den kunnat platsa och gjort bra ifrån sig i melodifestivalssammanhang -och då i positiv bemärkelse. “Summer Of Love” kan nog passa många för en nedcabbad färd i solnedgången längs en ödslig väg medan “What Goes Up” har en soft framtoning med smakfull keyboard.

Så här fortsätter det på liknande sätt tills sista låten är slut och som i sin tur ger skivan en kvalitetsstämpel som varar från start till mål. Dock glänser det till aningen för sällan. Jag hade föredragit en uppdaterad produktion samt en snyggare visuell paketering, men om du gillade Alien förr eller bara välspelad och kompetent AOR så är detta definitivt något för dig.

Band: Alien
Titel: Eternity
Genre: AOR
Skivbolag: Metal Heaven
Releasedatum: 2014-04-25
Betyg: 6/10
Bästa låt: Love Will Lead Me Home

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter