ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Laney’s Legion – Laney’s Legion

Laneys-Legion-omslag250
Producenten, låtskrivaren och artisten Chris Laney är sedan länge en av förgrundsfigurerna inom svensk hårdrock. Genom åren har han jobbat med eller i band som Zan Clan, Crash Diet, Crazy Lixx, Randy Pipers Animal och Shotgun Messiah med flera varav de senaste infattar bland annat medverkan och produktion i Dreams In The Witch House, som är en rockopera baserad på H.P.Lovecrafts böcker, samt produktion av Shameless senaste album. Han har även agerat som soloartist med albumen “Pure” från 2009 och “Only Come Out At Night” från 2010.

2013 återförenades delar av Shotgun Messiah i bandet Shotgun för ett antal livespelningar, något som de valt att fortsätta med även under 2014. I tillägg till det är han nu aktuell i ett nytt band som heter Laney’s Legion och de släpper sin självbetitlade debut den 22 april via det amerikanska bolaget Perris Records.


Detta band består av Chris Laney -sång/gitarr, Rob Marcello -gitarr (Danger Danger), Mats Vassfjord -bas (Grand Design) och Patrik Jansson (Helsingland Underground) på trummor.

Detta album har varit på gång ganska länge och med resultatet i hand så har ordspråket “den som väntar på något gott….” aldrig passat bättre än nu.

Detta låter Laney som vi är vana att höra honom. Skillnaden ligger i att detta kan vara de bästa låtarna i hans karriär vi hör här och tillsammans med den utsökta och genomarbetade produktionen så blir det unikt, vilket gör att detta sticker ut i den breda massan av denna typ av musik. Det märks att rutin och erfarenhet finns på alla områden och det låter som de lagt ner bra med tid för att hitta de rätta nyanserna och känslorna i musiken. Flödet genom plattan är avslappnat och samtidigt fyllt av attityd som gör lyssningen till en fröjd för örat.

Det finns en optimism i melodierna som förmedlar glädje. Den glädjen smittar dessutom lätt av sig på lyssnaren och välmåendet blir påtagligt. Ska sommarens fester få ett soundtrack så heter den Laney’s Legion för detta är partystämning nonstop, oavsett om det går i ösigt upptempo eller i tillbakalutat läge. Det är nästan 40 minuters energikick och lyckorus fördelat på elva låtar.

Laddning, pistolskott och “On And On” rivstartar skivan, håller högt tempo och lägger ribban skyhögt med sin fantastiska refräng.

Efterföljande låten och första singeln “Taste Of Your Tongue” gungar fint och är ett mäktigt bevis för Chris´ geniala låtskrivarpotential, -dessutom är den ett riktigt bra första val som singel. “Poptastic” är med sin klisterrefräng en solklar allsångslåt för myggtäta sommarkvällar. Sen fortsätter det rasa ess ur rockarärmen på herr Laney där “Beneath The Surface”, “Bleed Within”, “Let’s Get It On”, “Lady Luck” och “Assassin Of Our Love” är de allra starkaste första klassens rocklåtar. Om man ser till helheten så finns här ingen svag låt utan enbart extremt snyggt komponerade, utförda och producerade låtar som tillsammans med sitt internationella sound, som låter mer amerikanskt än skandinaviskt, adderat med en dos sleaze och extremt snygga vokala arrangemang genererar i ett imponerande resultat. Nostalgitrippen till åttiotalet känns helt underbar.

Vill du stå brett isär med benen denna vår och svinga dina armar som bara en luftgitarrshjälte kan göra och samtidigt grimasera på ditt häftigaste sätt, då kan jag rekommendera denna skiva. Det tåls att säga igen att denna är utan tvekan Chris´ bästa i karriären och den bekräftar att han fortfarande är en av de ledande människorna inom svensk hårdrock. I jämförelse med hans tidigare soloalbum så finns det likheter förutom att detta album är så mycket bättre. Gillar du Laneys tidigare musik så kommer du älska hans Legion.

Detta album kan räcka långt när 2014 ska summeras. Hoppas bara att det inte dröjer lika länge till nästa album, att detta förblir ett band in i framtiden samt att vi får möjlighet att uppleva detta live under festivalsommaren 2014. Då kommer jag behöva mina kvadratmeter fritt spelrum när kroppen iscensätter detta festliga tillfälle.

Gåshud är ett bra sammanfattande ord av vårens bästa hårdrocksplatta.

Band: Laney’s Legion

Titel: Laney’s Legion

Genre: Hårdrock

Skivbolag: Perris

Releasedatum: 2014-04-22

Betyg: 9/10

Bästa låt: Let’s Get It On

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link