ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Stefan Altzar – An Independent Country Girl on a Sugar Rush

Den egensinnige musikaliske mångsysslaren Stefan Altzar som till vardags huserar i smått magnifika progrockarna PreHistoric Animals tar för tredje gången med lyssnaren på en synnerligen spännande och omtumlande resa igenom otaliga genrer där han lekfullt målar en färgrik ljudtavla på en tidigare tom kanvas. Då det här är musik som är progressivt framåtsträvande så vill jag att du föreställer dig följande scenario: vi sätter oss i en svarttaxi, vrålar “follow that car” till chauffören som skakar på huvudet så mjället rasar men villigt skuggar Norrlandskusten-bussen. Vi ber vår chaffis att sätta på den nya plattan med Stefan Altzar och stereon köttar snart på i direkt hälsovådlig volym. Vi bjuds på allt från renodlad pop, över till progressiv metal för att i nästa låt skönja spår av Tears For Fears (och för att fortsätta med bil-allegorin) som frontalkrockar med Yes när Trevor Rabin satt bakom ratten på den brittiska proglimousinen. Och plötsligt körs ambulansen från platsen med en svintaggad Phil Collins bakom ratten som också gästas av IQ medan de superba sångslingorna andas Simon and Garthfunkel med Manic Street Preachers som kompband. Tråkigt? Inte ett jämrans dugg.

Att herr Altzar var en kompetent låtsnickrare visste er recensent sedan tidigare men att han skulle bjuda på en sådan lockande kompott under soloflagg var en verklig positivt överraskning. Dessutom så erkänner jag villigt att jag förtrollas av Stefans röst. Då denna bondson är uppvuxen med kraftfulla hårdrockstenorer (Ronnie James Dio, Bruce Dickinson, Geoff Tate, Michael Kiske, James LaBrie osv) så dras jag nästan instinktivt åt liknande vokalister men både här och och hos PreHistoric Animals så fullkomligt älskar jag hans själfulla och personliga röst.

Att sätta igång och plocka favoritlåtar känns rätt egalt om jag ska vara ärlig. Här står inte ett svagt spår att finna. Detta är helt klart en av årets finaste stunder, det kan jag utlova redan i mitten av januari. Rekommenderas varmt!

Artist: Stefan Altzar
Titel: An Independent Country Girl on a Sugar Rush
Genre: Progressive Rock
Skivbolag: Eget bolag
Releasedatum: 30/11/2022
Bästa spår:
Betyg: 4/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER