ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Jared James Nichols – Jared James Nichols

Sångaren, låtskrivaren, gitarristen och Gibsons varumärkesambassadör Jared James Nichols släppte sitt självbetitlade, nya material för någon vecka sen. Amerikanens tredje album skiljer sig från de andra två. JJN har utvecklat sin personliga stil. Han levererar nu rytande Rock och Grunge-inspirerad Blues, med en skrovligare röst och ett råare gitarrspelande.

Sedan sin debut har Nichols haft miljontals streams och blivit hyllad av kritiker. Jared har uppträtt tillsammans med Slash, Billy Gibbons och Zakk Wylde, för att nämna några. Jag säger som många andra, om du aldrig har sett Jared James Nichols live, då har du verkligen missat något. På Sweden Rock 2019 framförde han en av de bästa konserter jag har sett. Så fort JJN kom ut på scenen fångade han allas intresse. Nichols spelade Bluesrock med sting och känsla, något jag saknade på nya plattan, eller hade hoppats mer på.


Killen kommer från Nashville och under sin uppväxt lyssnade han bland annat på både Grunge och Blues, vilket har påverkat hans eget sound. JJN debuterade 2015 med albumet ”Old Glory And The Wild Revival”, som innehöll låtar som den grymt bra ”Playin’ For Keeps”, ”Crazy”, ”Let You Go” och ”Can You Feel It?” Ett par år senare kom andra skivan, ”Black Magic”, som är en härlig platta den också.

Annons:

Produktionen på den nya skivan är plattare och modernare, plus att touchen av Grunge tränger sig på och gör sig mer hörd. Inget av detta tilltalar mig. Nichols ville dock hålla det enkelt och jag är glad för hans skull, att han själv känner sig ha hittat sin egen stil nu.

Skivan startar med “My Delusion”, som drar igång ganska plötsligt, liksom flertalet av låtarna. En del spår slutar även lite abrupt. Den här första biten, som Nichols drämmer till med, är Rock’n’Roll med en fläkt av Blues. Musiken rullar vidare med fartfylld Bluesrock i ”Easy Come, Easy Go”. Vi hör ett fett gitarriff. Rytmen från trummorna pumpar på och bygger upp adrenalinet. Solodelen innehåller tuggande bastoner i bakgrunden, med en touch av Jazz, samt gnisslande 70-talstoner från gitarren. Det skriker kanske lite väl mycket i öronen på lyssnaren, men live kommer den här låten att bli suverän.

”Hard Wired” slingrar sig fram på ett gungande sätt. Det här mycket bra spåret är groovy och lockande flörtigt. Även ”Bad Roots” rullar på i ett skönt tempo. Här finns en gnista som glöder av energi. Jared har en viss intensitet i sin röst. Emellanåt brister han kraftfullt ut, för att sedan sjunga mer återhållsamt igen. Nichols gitarrspelande är fantastiskt.

Musiken i ”Shadow Dancer” har en mjukt, vaggande rytm och emellanåt en drömsk, släpande känsla. Här finns en psykedelisk touch och något lätt desperat hörs i rösten under refrängen. Känslosamma gitarrtoner spelas i solot. Ett underbart gitarrsound hörs i den fantastiska ”Good Time Girl”, som har en skön rytm med ett utsökt trumspelande. Låten ger energi och glädje.

Den Black Sabbath-inspirerade ”Hallelujah” känns ibland lite krystad, men det bluesiga, klara, ljusa soloriffet är fantastiskt bra. Det feta gitarrljudet växlas med dessa sprudlande toner och trumspelandet flödar livligt. Lite modernare, ösig Rock levereras i den väldigt härliga ”Long Way To Go”.

Dystra, skeva toner böljar fram i ”Saint Or Fool” och ger mig blandade känslor. Solot mot slutet innehåller dock ett grymt skickligt gitarrspelande. ”Out Of Time” är en hyllning till Jareds bortgångne pappa och är naturligtvis känsloladdad för honom. Det är ibland lätt att sätta ett extra plus för låtar med en sådan bakgrund, men faktum är att redan innan jag visste om det, så gillade jag spåret väldigt mycket. Ett par gånger efter refrängen spricker låten upp i en fantastisk, befriande atmosfär, som sprider ett lyckorus.

Jared James Nichols vill förmedla samma känsla som när man ser honom live, vilket resulterar i att han levererar musik och text väldigt direkt pang på, med nästan överdrivet mycket energi. Produktionen är rak och enkel, men ger som sagt ett lite för platt intryck. Jareds röst låter för det mesta rivigare och hesare än tidigare. Han kan sjunga bättre, men använder sig här av en rå sångstil. Ofta pressar JJN rösten på ett sådant sätt att han balanserar på kanten mellan överdrivet och bra. Att killen kan lira gitarr på ett utomordentligt skickligt vis, det vet alla som har sett honom live. Hans fingerfärdighet är dock inte så framträdande på nya albumet, om man jämför med de båda föregångarna, utan fokus har istället lagts på högljudda gitarrer. Nichols tycks inte vilja dra ut på sångerna ett dugg den här gången, utan många låtar rasslas av på bara ett par – tre minuter. Skivan färdigställdes kanske lite för tidigt, innan tankar och idéer hade fått mogna och växa färdigt? Plattan är förstås bra ändå, men jag tror att han hade kunnat göra den ännu bättre.

Låtlista:
01. My Delusion
02. Easy Come, Easy Go
03. Down The Drain
04. Hard Wired
05. Bad Roots
06. Skin ‘n Bone
07. Long Way To Go
08. Shadow Dancer
09. Good Time Girl
10. Hallelujah
11. Saint Or Fool
12. Out Of Time

Artist: Jared James Nichols
Titel: Jared James Nichols
Genre: Rock, Hårdrock, Grunge, Bluesrock
Skivbolag: Black Hill Records
Antal låtar: 12
Speltid: 44 min
Releasedatum: 2023-01-13
Bästa låtar: Good Time Girl, Out Of Time, Long Way To Go, Hard Wired.
Betyg: 3,5 av 5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Anna Karlsson

Anna Karlsson

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT