ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Orchid – The Guilt

73 Shares

TheGuilt

Jonas Källsbäck spelar inte bara trummor i 70-talsfluktande The Night Flight Orchestra och kött-och-potatis-metalkvintetten Mean Streak. Nu har han hoppat med i projektet Orchid som tidigare var en akustisk duo bestående av Thomas Kihlberg och Björn Wennerborg, men som nu kompletterats med cello, trummor och elektriska plankor. Och är ni vana vid hans tidigare projekt, kommer eventuell Orchid inte passa er alla. Den enda tillstymmelsen till hårt distade gitarrer som går att finna är måhända i ‘Come To An End’, men ljudlandskapet vi rör oss i har en till stor del akustisk atmosfär med tydligt vemod med smekande cellospel och luftigt trumspel.

Thomas Kihlberg och Björn Wennerborg besjunger sina skuldtyngda texter med en stämma som i stycken som ‘Violation’, ‘Pride’ och ‘Insomnia’ gräver sig in under huden. Gråten är nära. Det här är verkligen musik som passar i det gråa novembervädret i skarven mellan höst och vinter. Bandnamnet till trots så är inte denna skiva som en orkidé; att den efter idogt lyssnande blommar ut praktfullt, om än bara för en kort stund för att sedan vissna lika snabbt igen. Det är en jämn nivå genom hela skivan, där ‘Free’ med sitt intensiva men korta klimax är enda undantaget, där alla låtarna har sina små variationer som hjälper till att bibehålla intresset. Avrundningen med ‘Nothing Left’ sätter pricken över bokstaven “i” med Thomas gripande stämsång på låtens sluttamp.


När denna recension skrivs är det strålande sol utanför mitt fönster, kanske inte helt rätt miljö för “The Guilt” . Men efter att ni njutit av våren och sommaren och eventuellt börja känna av höstdepressionen, så kom ihåg vilken skiva ni ska slå på som ett ljudspår till sinnestämningen. Den kanske inte gör hösten vackrare, men den kommer få den att låta desto vackrare.

Band: Orchid
Titel: The Guilt
Genre: Alternative rock
Skivbolag: Bad Language Records
Releasedatum: 2013-11-02
Betyg: 8/10
Bästa låt: Nothing Left

 

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter