ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Vampire – Vampire

vampire-vampire250

När göteborgskvartetten Vampire släppte sin första och enda demo för två år sedan fick man omedelbart oerhört mycket uppmärksamhet och på mindre än en vecka var samtliga av de 300 exemplaren slut. Man tryckte då upp 500 vinylsjuor med nämnda demo och även dessa försvann som smör i solsken. Hypen var ett faktum för Hand Of Doom, Black String, Command och Ratwing, som medlemmarna kallar sig. Inför releasen av den här självbetitlade debutplattan har jag hunnit se Vampire live ett par gånger och med tanke på hur bra det har varit – framförallt på Nordfest – i kombination med det oerhört lovande materialet som finns på bandets demo, är det utan tvekan så att det här är en av årets mest efterlängtade skivor.

Skivan inleds med en riktig käftsmäll i form av Orexis, som verkligen sätter tonen för hela skivan. Nästkommande låt, Howl From The Coffin, är en riktigt svängig riff-fest och får nog ses som den kanske allra mest hittiga låten på plattan i närmast konkurrens med avslutade Under The Grudge. När man ändå är igång och namedroppar låtar så känns det nästan som att man har påbörjat ett omöjligt uppdrag då i princip samtliga av de tio låtarna på den här plattan är värda att nämnas. At Midnight I´ll Possess Your Corpse med sin furiösa attack och monstruösa framtoning, Ungodly Warlock med sitt snudd på långsamma svartmetallriff, den kompromisslösa Jaws Of The Unknown och plattans längsta låt, den mästerliga The Bestial Abyss… Allt det här är så extremt bra att det känns snudd på omöjligt att börja prata om en eventuell bästa låt. Hela den här plattan är verkligen helgjuten på alla sätt och vis och låtarna håller extremt hög klass, lägstanivån är bland de högsta jag har varit med om hos ett debuterande band på riktigt länge och det känns nästan fel att ens prata om lägstanivåer då jag ärligt talat kan säga att den här plattan inte innehåller några direkta dippar alls.


Det Vampire gör så bra är att de förutom att skriva löjligt starka låtar också lyckas att få till en klockren helhet. Produktionen är dels rå, men ändå varm och trots att man helt klart har ett brutalt sound så gör man inte avkall på något när det gäller kvaliteten på ljudbilden. Det är välproducerat utan att för den skull vara överarbetat eller tillrättalagt. Plattan spelades in på tre dagar och detta hörs verkligen med tanke på att hela skivan andas rock på det sätt som bara ett alster som är inspelat med en äkta “nu går vi bara in och kör järnet”-attityd kan göra.

Annons:

Om man ska dra några paralleller till den klassiska svenska dödsmetallscenen med band som Entombed, Grave och Dismember, vilket är omöjligt att inte göra när det har blivit så inne att försöka efterlikna nämnda scen på senare år, så kan man väl konstatera att även Vampire helt klart har influerats av nämnda band. Det känns dock långt ifrån att man skulle vara någon typ av tributeband till den gamla 90-talsdödsen, dels för att Vampire besitter en atmosfär och en känsla av ockultism som kanske inte riktigt fanns hos de gamla svenska banden, men också för att man nästan mer känns influerade av band som kom några år tidigare. Dels låter Vampire en hel del thrash metal ibland, men ett band som Possessed är också några som jag skulle gissa på har snurrat en hel del på skivtallriken hemma hos Vampires medlemmar, likaså Venom och svenska Bathory för att nämna några.

Allt från låtar till framförande, stämning och atmosfär på den här plattan är verkligen helt klockrent och helheten av alla dessa nämnda komponenter utgör vad jag tycker är en av de allra bästa extremmetallplattor vi har bjudits på under de senaste åren. Det som gör det hela än mer imponerande är att Vampire lyckats knåpa ihop ett sådant smärre mästerverk trots att man varit så pass hypade att det känts som att vad man än hade kommit med så hade folk ändå blivit besvikna på grund av de skyhögt ställda förväntningarna. Min vän Johan beskrev sina känslor för den här plattan på ett tämligen ekivokt sätt när han skrev att skivan var “den köttigaste musikkuken jag har trånat efter och nu inte kan sluta suga på”. Nu är jag kanske inte lika frivol i mina formuleringar, men Johan har ändå helt rätt i det att Vampire verkligen lyckades med konststycket att inte bara infria mina och allas förväntningar – man lyckades faktiskt överträffa dem och således har man också gjort en platta som helt klart kommer att vara en oerhört stark kandidat till årets platta när skivåret ska summeras.

Band: Vampire
Titel: Vampire
Genre: Death Metal
Skivbolag: Century Media Records
Releasedatum: 2014-03-03
Betyg: 9/10
Bästa låt: The Bestial Abyss

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT