ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

States Of Panic – No World Order (8.0)

13 Shares

states of panic new order 250

Detta band från Skottland gjorde en skiva under namnet Peepshow, men har nu alltså inför platta nummer två valt att ändra namnet till States Of Panic. Som tur är har de valt att inte ändra den musikaliska inriktningen nämnvärt utan enbart tagit flera steg i rätt riktning på denna skiva. Oknutna till något skivbolag har de finansierat denna själv med hjälp av en Pledgekampanj. Resultatet är imponerande -vilket kanske är ganska givet när man överlåtit mixen till Tobias Lindell som borgat för stora och kraftfulla produktioner på H.E.A.Ts och Mustaschs album. Skivan är mastrad på Metropolis studios vilket bekräftar att valen gjorts för bästa och största produktionsresultatet.
De släppte första spåret på skivan “One Of Us” för tämligen länge sedan och har sedan dess släppt en andra singel och video till låten “Gun To My Head”. Båda låtarna byggde upp en stor förväntan på resterande delen av albumet och dessa lyckas de leva upp till.

Musiken är till största del en “metalliserad” version av ett glam/sleazerockband, aningen svårdefinieratade men moderna med stor förkärlek till välljudande keyboardslingor som de oftast levererar i upptempo. Samtliga spår innehåller smittande melodier som oftast går i moll för omedvetet ihågkommande samt stora allsångsmöjligheter. Elva låtar varav ett inledande intro förgyller denna 43 minuter långa musikaliska stund.
Introt innehåller en skanderande folkmassa, repeterandes “No master above!! No slave below!!”, som ganska bra visar deras ställningstagande att inte bli styrda. Texterna överlag är ganska aktuella och politiska. Ser man till låtstrukturerna så blir vissa låtar lite som kampsånger mot det politiska etablissemanget. Denna följs upp av bägge singelspåren i följd som är adrenalinmaxade låtar med tilltalande melodier och ger oss en bra vink om vad som komma skall. “Digital Enemy” drar ned tempot en aning och visar bandets tyngre sidor, efterföljande “Scream” startar med en keyboardslinga som kan liknas med Tv-spelsmusik. Den slingan återkommer sedan i refrängen som blir en aning för trallig och lite väl hurtig av det och bidrar till att låten blir skivans minst tilltalande spår. “Battle Cry” håller ner tempot och framhäver tyngd. En mycket bra refräng gör låten till en av de bättre. I nästa låt skruvas tempot upp betydligt och titeln “Violate” vrålas ut i refrängen. Skivans avslutande tre spår “Higher”, “Empire” och “Rise” är samtliga fullträffar och tillhör alla skivans bättre hälft varav den avslutande är skivans bästa låt.


Kanske är utvecklingen inte lika stor som jag hoppats på sedan Peepshow-skivan, men de bibehåller de delar som jag gillade så mycket med förra skivan och presenterar låtarna i bättre produktion samt visar upp ett vassare komponerande. Det vore förbannat konstigt om dessa killar inte får det skivkontrakt de söker.

En mycket bra skiva som kommer få mycket speltid och då framförallt i bilen där den känns extra passande.

Band: States Of Panic
Titel: No World Order
Genre: Glam Metal
Skivbolag: Pledge
Releasedatum: 2014-03-03
Betyg: 8/10
Bästa låt: Rise

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter