ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Heavy Tiger – Saigon Kiss (7.0)

51 Shares

heavy-tiger-saigons-kiss-250

Stockholmsbandet Heavy Tiger är ett band som jag upptäckte tämligen slumpartat under fjolårets Bråvalla-festival. Jag skulle egentligen recensera Nocturnal (tror jag) och var så pass tidig till scenen som nämnda band skulle spela på att jag lyckades komma i tid till bandet som skulle spela före mitt primära recensionsmål. Det bandet som blev min “bonus” den dagen var alltså Heavy Tiger och oj så glad jag är att jag anlände tidigt! Heavy Tiger gjorde verkligen en riktig kanonspelning som helt klart gav mersmak inför framtiden och kommande skivsläpp och nu har alltså stunden kommit då trion som består av Maja Linn Samuelsson (sång och gitarr), Sara Frendin (bas) och Astrid Carsbring (trummor) äntligen får släppa sin fullängdsdebut.

Plattan, som fått namnet Saigon Kiss, är inspelad i Nicke Anderssons (The Hellacopters, Imperial State Electric, Entombed etc) studio Gutterview och är producerad av ingen mindre än den legendariske trumslagaren – och numer demonproducenten – Fred Estby (Dismember). Nicke Anderssons Imperial State Electric är för övrigt ett band som Heavy Tiger varit på turné tillsammans med och just liveframträdandena är något som bandet lägger mycket vikt på och de påpekar själva hur mycket de repar. Med tanke på hur grymma de var på Bråvalla, speciellt med tanke på sin ringa ålder, märks det verkligen och utmaningen till Saigon Kiss var helt klart att lyckas få till låtar som är motsvarande lika bra som bandets energiska spelningar. När det gäller Heavy Tigers sound så råder det ingen tvivel om att herr Anderssons orkestrar The Hellacopters och Imperial State Electric har varit inspirationskällor, men även band som The Runaways, Sahara Hotnights samt The Donnas är influenser som jag tycker mig höra hos den kaxiga trion.


Om vi ska ta itu med den tidigare ställda frågan om huruvida låtmaterialet på Saigon Kiss håller samma klass som Heavy Tigers liveframträdanden så kan jag säga att man nästan räcker hela vägen fram. Det inledande och oerhört coola titelspåret samt de energiska låtarna Chinatown och 7 Days Fool, den kaxiga Girls Got Balls och till sist den allsångsvänliga Little Sister är samtliga spår som jag är helt övertygad om att alla rockband i världen hade varit stolta över att ha skrivit. Dock finns det också några låtar som är lite väl anonyma och en låt som Robber Of Love tycker jag är oerhört seg och tråkig. Just den låtens nästan dansbandssega och sömniga lunk passar inte alls för ett gäng unga människor som ska peka finger åt allt och alla och vara så härligt kaxiga som bara ett debuterande rockband kan vara. Sådana låtar kan Heavy Tiger spara till plattorna som släpps när de kommit upp i medelåldern, nu vill vi höra ung och fräsch rockmusik med lite jävlar anamma och en klassisk “fuck off”-attityd!

Förutom de fem låtarna jag nämnde som personliga favoriter så är en av de sakerna jag imponeras mest av med Saigon Kiss hur oerhört proffsiga och coola Heavy Tiger låter. Det är inte bara pubertalt röj som gäller, man besitter även någon slags vuxen och avskalad kylighet som lyser igenom på i princip hela plattan. Man behöver inte köra plattan i mattan hela tiden för att låta balla, man kan vara lite mer laid back också och fortfarande framstå som essensen av rockmusik. Lite samma sak kan väl sägas om Nicke Anderssons utveckling i The Hellacopters och numer i Imperial State Electric, där han kanske inte är lika garagerockig nuförtiden, men ändå precis lika häftig. Samtidigt som Heavy Tiger spelar energisk rock som man hör att bandet brinner för lyckas man ändå med konststycket att väva in en charmig arrogans och en känsla av att man egentligen inte bryr sig så mycket och denna nonchalanta stil är det bara riktigt stora rockmusiker som klarar av och Heavy Tiger visar med all önskvärd tydlighet att man kan vara med och fajtas med de stora elefanterna när det gäller attityd.

Låtarna däremot kanske måste bli lite mer jämnbra för att man ska kunna vara med och konkurrera på en riktig hög nivå, men med de bästa låtarna på Saigon Kiss visar man ändå att Sveriges rockscen har fått en riktigt härlig vitamininjektion i form av ett ungt och hungrigt band med vad som mycket väl kan vara nästa generations Joan Jett i spetsen. Den här debutplattan gav helt klart mersmak och jag är helt säker på att Heavy Tiger kommer att skörda stora framgångar i framtiden, både i Sverige och utomlands.

Band: Heavy Tiger
Titel: Saigon Kiss
Genre: Rock
Skivbolag: High Roller Records
Producent: Fred Estby
Releasedatum: 2014-02-28
Betyg: 7/10
Bästa låt: 7 Days Fool

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter