ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Dynazty – Renatus (8.0)

219 Shares

dynazty-renatus-2014-250

Dynazty är kanske Sveriges snabbast musikaliskt utvecklande band för stunden. Samtliga skivor har tagit nya riktningar samtidigt som de för varje släpp tenderat att bli lite hårdare och modernare i sitt sound. Utvecklingen har gynnat dem då de blivit stadigt bättre för varje platta och föregångaren “Sultans Of Sin” var också deras bästa, -ända fram tills nu.
Enligt egen utsago så har bandet nu hittat det sound de alltid strävat efter och stämmer det så kan man vara nöjd. Detta är inget annat än ett välljudande, explosivt och melodifyllt album av bästa svenska sort som befäster deras placering bland den svenska hårdrockseliten.

Med nya och kraftfulla finska skivbolaget Spinefarm i ryggen så är Dynazty på väg att ta ett gigantiskt steg i karriären och detta album bekräftar att det är ett steg i rätt riktning. De flesta spåren går i upptempo och är ovanligt laddade med energi som tillsammans med deras bästa melodier hittills gör att varje låt känns intressant och absolut nödvändig.
Bra produktion från Abyss-studion signerat bandet själva blir ett plus i kanten vid slutsummering av dessa tio låtarna som ebbar ut först efter 45 intensiva minuter.


Musikaliskt finns en hög kompetens som är över genomsnittet. Georgs trummande är imponerande och det med endast en pedal till bastrumman. Ni förstår att det ligger lite teknik bakom när ni hör det frenetiska spelandet. Jag vill också lyfta fram en sak som normalt inte berör mig nämnvärt, nämligen gitarrsolon, som på denna platta är så pass bra att de under hela skivan får mig att haja till när de dyker upp och de lämnar ett härligt avtryck i låtarna. Nils har en röst som aldrig sviktar och ger låtarna och bandet starkare karaktär.
Det finns vissa Amaranthe-vibbar, men utan schlagerrefränger och tre olika sångare vilket gör att detta är att föredra tio gånger av tio. Detta är melodisk metal som med sina starka melodier fäster lika snabbt som ett snabblim. Sen förblir de kvar och graverar sig in i minnet. Denna gång gör det inget då kvalitén är så pass hög och tendensen att tröttna fort är minimal.

Vi bjuds på ett spår som är nära åtta minuter långt, låten heter “Salvation”, och sammanfattar Dynazty anno 2014 på ett bra sätt och innehåller alla skivans ingredienser samlat i ett spår såsom slagkraftiga melodier, vackra solon, tyngd och energi. Singeln “Starlight”, öppningslåten “Cross The Line” och “Dawn Of Your Creation” ger en smakstart på skivan med sina höga tempon och allsångsrefränger. “The Northern End” bygger på en keyboardslinga som är märkbart smittsam. Överlag är det tydligare keyboards, kanske inte mer än tidigare men definitivt mer framträdande, vilket bidrar till det moderniserade soundet.
Här finns ingen tid för återhämtning mellan låtarna utan intensiteten är på topp skivan igenom. Väljer de att spela alla dessa live lär vätskepåfyllningen vara påtaglig. Alla spår håller dessutom en genomsnittligt högre kvalité än vad tidigare skivor gjort som helhet något som separerar Dynazty från dussinbanden.

Sammanfattar man detta i korthet är det modern och välljudande melodiös metal av talangfulla musiker som tillsammans med en kraftfull sångare banar vägen för hur bra hårdrock från Sverige ska låta år 2014.

Band: Dynazty
Titel: Renatus
Genre: Metal
Skivbolag: Spinefarm Records
Releasedatum: 2014-03-28
Betyg: 8/10
Bästa låt: Salvation

{youtube}2hjJJGsehfg{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter