ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Amoral – Fallen Leaves & Dead Sparrows (7.0)

amoral-fallen-leaves-250

Amoral har sedan det tekniska death metal-albumet “Wound Creations” som de debuterade med 2004 gått mot mer progressiv metal och rock. Nya albumet är inget undantag. Nu har de tagit det progressiva till ytterligare en nivå, en för många kanske svåråtkomlig nivå men för andra musiknjutare är detta ett musikaliskt smörgåsbord.

Lättillgängligheten är magrad och ersatt av ljudligt varierande landskap med nerv och kontraster. Åtta spår under denna 55minuter långa finska resa är fullkomligt lagom.


En kristallklar mix gör musiken gott som växelvis både är aggressiv och lugn, Finska idolmedverkande sångaren Ari  Koivunen låter bitvis som en aning mer nasal James LaBrie (Dream Theater) vilket funkar helt okej. Detta är inte lättsmält och även om jag lyssnat på varje skiva så har de aldrig lyckats förmedla något förrän nu. De har på flertalet ställen lyckats få till de nödvändiga melodislingorna som det tidigare varit total avsaknad av och som i sin tur bidrar till riktigt fin musik.

Detta kan mycket väl vara deras bästa skiva i karriären och med utveckling i denna takt fortsättningsvis kan detta bli ännu mer intressant. För er som gillar delikata arrangemang utan att komplexiteten blir för dominerande har all möjlighet att gilla denna platta.

Inledande och avslutande “On The Other Side” part 1 och 2 är både en bra start, ett bra avslut samt visar ganska tydligt vad du kan vänta dig under resterande spår. “Blueprints” är en avskalad akustisk balladlik låt och “The Storm Arrives” är en över sex minuter lång instrumental låt där den mesta av den musikaliska brilljeringen sker.

Bäst är den fyra minuter långa “No Familiar Faces” som besitter deras bästa melodier och gitarrriff i karriären och där lätttillgängligheten är som störst. “See This Through” är en avskalad ballad som är lika vacker som bandet är finskt. “Blueprints” är steget lugnare ändå med kraftig närvaro av enbart akustisk gitarr de första tre minuterna och en av de minst intressanta spåren på skivan.

“Prolong A Stay” blir underhållande och vacker trots sin blastbeatindränkta refräng. En del har försökt men få har lyckats -och Amoral har utan tvekan lyckats.

Vill du ha musik som går lite utanför ramarna utan att spåra ur kan detta progressiva och melodiska album mycket väl vara för dig då det med sin variation och egenhet har möjlighet att stå sig väldigt länge. Amoral har hittat rätt väg. Hoppas de väljer att stanna på den till nästa släpp.

Band: Amoral
Titel: Fallen Leaves & Dead Sparrows
Genre: Progressiv Metal
Skivbolag: Imperial Cassette / Graphite Records/G Records
Releasedatum: 2014-03-28
Betyg: 7/10
Bästa låt: No Familiar Places

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link