ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Alter Bridge – Pawns & Kings

Den 14:e oktober släppte det amerikanska rockbandet Alter Bridge sitt sjunde studioalbum. Jag har lyssnat på albumet och kan säga att det har varit väl investerad tid.

Eftersom det knappast är någon hemlighet att jag är gitarrfantast så börjar vi i den änden. Vilka fläskiga riff! Varifrån får Mark Tremonti och Myles Kennedy sina idéer? I Silver Tongue är inledningsriffet så tungt att jag vill damma av en av sambons gitarrer för att själv känna styrkan i riffen. Men det skulle bli omedelbar besvikelse då jag skulle behöva nöta både länge och väl innan jag har nått till den nivån.


Det är inte bara riffen i Silver Tongue som imponerar utan det finns mer av den varan för gitarrälskaren i andra låtar, men förutom det även läckert trumspel (från spelet i Sin After Sin som har intressanta kombos med stabil takt till den lilla trumpinnemelodin i ett parti från Holiday) och produktionen överlag är välpolerad och kraftfull. Myles tonsätter det instrumentala med sin säregna röst och det är bara att konstatera att Alter Bridge har släppt ännu en kanonplatta. Skivan innehåller även några längre spår, bland annat Fable Of The Silent Son, som jag håller som ett av de starkaste spåren på plattan. Den har ett drop som får lyssningen att ta en intressant vändning.

Rent intuitivt kan jag inte jämföra Pawns & Kings med något annat från Alter Bridges diskografi men det här albumet har för mig potential att bli ett favoritalbum av Alter Bridge. Produktionen håller hög klass och samtliga medlemmar presterar onekligen kraftigt. Om jag skulle inflika med något som jag varit nyfiken på att höra så är det att få ta del av att Myles utvecklar sin sång lite mer, för det känns som att det kan finnas mer i hans register. Det tycker jag har påvisats i hans soloalbum. Det Myles använder sig av här har jag hört innan, så jag är nyfiken på om, och i sådana fall vad, som kan finnas utanför hans comfort zone. Men; Myles är en viktig del av att lyssna på Alter Bridge för mig, så jag är verkligen nöjd med hans insats. Bara lite nyfiken, som sagt.

Annons:

Alter Bridge är ett av de band som har den få förunnade lyxen att ha två lysande sångare i bandet. Mark sjunger under större delen av Stay, som har en mysig energi som står sig som kontrast mot de övriga låtarna på albumet. Och så ekar han raden Sin After Sin i låten med samma titel på precis rätt ställe för att det ska kännas så profetiskt att man får gåshud. Jag är medveten om hur extremt töntig den formuleringen ser ut i text om man bara läser recensionen utan att ha hört låten, så hör på vad jag menar snarare än att bara ta mig på orden.

Fans av Alter Bridge lär bli oerhört nöjda med det nya albumet. Det här är Alter Bridge när de är som bäst. Njut!

Pawns & Kings får 4/5 i betyg.

Artist: Alter Bridge

Titel: Pawns & Kings

Genre: Rock

Skivbolag: Napalm Records

Releasedatum: 14/10/2022

Bästa spår: Bland en hel flock bra låtar så är mina favoriter Silver Tongue och Fable Of The Silent Son.

Betyg: 4/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT