ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Corky Laing – Finnish Sessions

Namnet Corky Laing får nog många gamla rockers att gå i spinn. Den kanadensiska multitalangen är känd som trumslagare i legendariska Mountain, men har också samarbetat med en lång rad ikoner. John Lennon, Meat Loaf, Bo Diddley och Mick Ronson (David Bowie, Lou Reed, Van Morrison, Bob Dylan m fl) är ett axplock ur en diger lista.

”Finnish Sessions” är som namnet antyder inspelad i Finland med utvalda musiker som går under namnet The Bobos. Corky själv sköter sång och trummor, Conny Bloom från Electric Boys sologitarr, Harri Väyrynen gitarr, John Vihervä bas och Maria Hänninen fiol och sång.


Corky är ingen stor sångare, men har en personlig och behaglig stämma som låter lite Ian Gillansk i upptempolåtar som exempelvis Deep Purple doftande ”Everyone’s Dream”. I lugnare nummer som finstämda ”Even More” och skönt kontemplativa ”Pledge”, där en country/folk influens smugit sig in, påminner rösten istället om Iggy Pop och Lou Reed i klang och uttryck. Här måste också ett pluss utdelas för smakfullt fiolspel av Maria Hänninen.

Absolut bäst i mina öron är ”The Ball” där Laing har en härligt kaxig attityd samt spelar svängigt med mycket ko-klocka, rimshots och sargslag (ursäkta de tekniska termerna, men mitt trummishjärta går lite i spinn här).

Det finns fler än en anledning att ge ”Finnish Sessions” en genomlyssning eller tre, ”Totally Wrong” är en härligt punkstökig pjäs utsmyckad med munspel av självaste Michael Monroe (Hanoi Rocks) och ”Even More” och ”My World” gästas av Ian Hunter (Mott The Hoople, David Bowie) på keyboards.

”Finnish Sessions” är inget mästerverk, men har en behaglig och varm ljudbild som osar av tidig sjuttiotalsrock med kontemporär produktion. Det är intressant och en smula märkligt att man valt att kalla avslutande ”Backbone” och ”Watcha Doin’?” för bonusspår när skivan totalt består av endast nio låtar och klockar in på trettiotre korta minuter. Att de dessutom sjungs av Maria Hänninen och inte av Corky själv ger ett lite splittrat intryck. Här finns inte heller något nyskapande, men det kanske inte heller var särskilt förväntat. Däremot genomsyras musiken av rikligt med erfarenhet, spelglädje, energi och charm. Fans av Mountain, Deep Purple, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, The Faces, MC5, Iggy and the Stooges och Thin Lizzy kan absolut låna ett öra eller två.

Band: Corky Laing
Titel: Finnish Sessions
Genre: Classic Rock
Skivbolag: On Stage Records/Time zone records
Releasedatum: 14/10
Bästa spår: The Ball, Everyone’s Dream, Pledge, Totally Wrong, Even More
Betyg: 3/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT