ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Hexed – Pagans Rising

När svenska Hexed följer upp utmärkta debuten Netherworld från 2018 så inser lyssnaren ganska omgående att det inte är något hafsverk det är frågan om. Titelspåret hugger tag i strupen på konsumenten och redan från start märks att bandet gett sig själva fan på att precis allt ska ha vässats till sin absoluta spets innan ens studiotid bokats. Det progressiva metalgänget har dragit upp alla reglage en smula och det är ett hårdare, mörkare och extremt målinriktat Hexed vi möter på Pagans Rising. Kvintetten leds på ett strålande vis av en av landets absoluta bästa sångerskor, Tina Gunnarsson och hon kommenderar sina trupper med millimeterprecision och en stämma som är i yttersta världsklass. Samma precision utövas av frontkvinnans make och tillika bandets huvudsakliga låtskrivare, gitarristen Stellan Gunnarsson som här presterar sitt starkaste material hittills och täcks upp på ett föredömligt sätt på alla fronter där speciellt mångsysslaren (och Tinas broder) Teddy Möller som här tronar på trumpallen sticker ut och bistår med kraftfullt grova growl som tydlig accentuering till systerns mer rena sång. Men Tina är alls ingen vän skogsnymf här utan konceptalbumets mörka och verklighetsförankrade tema ger vokalissan möjlighet att pröva ett antal olika sångstilar plattan igenom vilket ger härlig omväxling.

Konceptalbum… Bara själva ordet får det att vattnas i munnen på undertecknad då ett antal av mina favoritplattor är just av den sorten. Dream Theaters Metropolis 2: Scenes From a Memory, Queensryches Operation: Mindcrime och Shadow Gallerys Tyranny är blott tre exempel på lysande historieberättande inom den tyngre, progressiva musiken och då har jag inte ens nämnt King Diamond och Arjen Anthony Lucassens Ayreon som båda baserat sina karriärer genom att noggrant skriva berättelser och tonsätta dem. Konceptalbum kan vara direkt himmelska men självklart så finns det undantag. Pagans Rising är tack och lov långt ifrån undantagen. Det tematiska presenteras på ett otvunget sätt och dessa hårresande historier om häxprocesserna och specifikt det som kom att kallas för Det Stora Oväsendet är lika gripande och fruktansvärda som när de begav sig under 1600-talet.

När jag hade nöjet att känna frontkvinnan på pulsen och språkas vid häromsistens så kom vi båda överens om att bandets nya giv borde kunna tilltala en bred publik och här finns ett gäng låtar som känns som blivande fanfavoriter. De tre urstarka singelspåren, Repentance, Resurrection och pärlan Stigma Diaboli har alla potential att ligga på en herrans massa spellistor innan året är slut. Men ska sanningen fram så måste jag nog hålla den något Within Tempation-minnande Dark Storm och Bathory-blinkningen Symphony of Tragedy som skivans vinnare med smittande melodier, rekorderlig tyngd och tillräckligt med krokar nog för en Hellraiser-trilogi.

Er luttrade recensent är sedan åratal hopplöst förlorad då den prog-skada som åsamkades redan i början på 1990-talet är permanent och påverkar till och med min nattsömn då mina drömmar oftast
ackompanjeras av musik som daskas fram i åtminstone 7/8-dels takt och då i låtlängder som helst överstiger 20 minuter. Minst. Men trots att Hexed oftast ges genrebeteckningen progressive metal så behöver lyssnaren inte kunna räkna till 32 apsnabbt utan här finns ett uttalat fokus på lättillgänglighet vilket också gör att låtarna sätter sig rätt omgående. Detta underlättas av Ronnie
Björnströms suveräna produktion som stoltserar med en enormt maffig, detaljrik men också tydlig ljudbild.

Så käre läsare, ta själva chansen att upptäcka ett av Sveriges i särklass bästa band och jag hoppas att Hexed musikaliska briljans upptäcks i och med Pagans Rising. Det är de sannerligen väl värda. Om du inte hört dem tidigare, varför inte provsmaka genom att glo på en av orkesterns videos nedan, månne?

Rekommenderas varmt och innerligt!

Band: Hexed
Titel: Pagans Rising
Genre: Progressiv Symfonisk Metal
Bolag: ViciSolum Productions
Släpps: 2022-09-30
Bästa låtar: Stigma Diaboli, Dark Storm, Symphony of Tragedy
Betyg: 4,5/5,0



RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER