ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Ginevra – We Belong To The Stars

Ginevra var ett band jag höll på att missa, men som sedan fångade min uppmärksamhet med sina två första singlar. Jag har väntat med spänning på att få höra gruppens debutalbum. Lever ”We Belong To The Stars” upp till mina förväntningar?

Ja, att Kristian Fyhrs (Seventh Crystal) sång- och låtskrivartalanger i kombination med gitarristen Magnus Karlssons (The Ferrymen, Primal Fear) fantastiska spelande och låtskrivande har skapat något alldeles speciellt, det är sant. Soundet är skandinavisk Hårdrock. Allt är mycket välskrivet och dessutom framfört på ett utomordentligt vis. De här fyra svenska killarna är verkligen skickliga på det de gör.


De toppar skivan direkt med, enligt mig, de två bästa låtarna. Vilket kanske är lite synd, men vid fler genomlyssningar är det fler spår som växer sig starka. Först ut är i alla fall ”Siren’s Calling”. Det är fantastiskt spelat av trummisen Magnus Ulfstedt (ex-Eclipse, Nordic Union), för att inte tala om Karlssons karaktäristiska gitarrspelande. Tonerna bubblar upp och bryter sedan ut i ett solo. Kristians sångröst är strålande bra. Musiken rusar i mina ådror och får mig att le. Refrängen åstadkommer ett underbart härligt sug i magen. Biten är så grymt bra, faktiskt en av de bästa låtar jag har hört i år. Jimmy Jay (H.e.a.t) spelar utomordentligt bra och hans bastoner ligger som en skön grund genom hela albumet. Följande ”Unbreakable” innehåller coola, lätt tuggande stränginstrument och en stor refräng, där Fyhr tycks ta kraft långt inifrån innan han sjunger ut. Melodin i mitten är långsammare och atmosfärisk, i stil med Greta Van Fleet, men bara som hastigast. Det här sticket övergår sedan i ett gitarrsolo.

Ett par låtar senare hör vi den ena av skivans två powerballader. ”Masquerade” är en duett tillsammans med brittiska Chez Kane. Sångerskan har en speciell röst, som påminner lite om Cyndi Lauper eller Dolly Parton, när hon sjunger utan tryck från magmusklerna. När Kane tar i, då kommer det rockiga rivet fram, vilket ihop med Kristians röst lyfter den här låten högt. Av ”My Rock’n’Roll” förväntade jag mig en glatt ösig Rockdänga. Istället blev det en släpig, lite för lång kärlekslåt. Det var bara att tänka om och jag försöker istället att se den som en kärleksförklaring till Rockmusiken. Materialet är inte dåligt, men är plattans svagaste spår.

”Brokenhearted” har ett härligt tempo, där man sveps med i en snabb takt, som fyller på dina batterier. Låten sprutar nämligen av energi. Live kommer den att bli helt suverän. Ulfstedt får ofta fram ett mjukt och fylligt ljud i sitt trumspelande. Här delar han ut coola, rappa trumslag. Vi bjuds återigen på ett sprudlande gitarrspelande och ett fantastiskt solo. Publiken lär även sjunga med i till exempel ”I’ll Be Around”, som innehåller lite ”ooande” och en känsla av gemenskap.

Det här är sannerligen inte som vilken ihopsatt grupp som helst, utan bandet känns som ett sammansvetsat team, som levererar fantastisk musik tillsammans. ”We Belong To The Stars” är en suverän debut och jag ser fram emot framtida album, samt liveframträdanden förstås. Ginevra förtjänar att höjas till skyarna.

Ginevra:
Kristian Fyhr – sång
Magnus Karlsson – gitarr
Jimmy Jay – bas
Magnus Ulfstedt – trummor

Låtlista:
01. Siren’s Calling
02. Unbreakable
03. Apologize
04. Masquerade (Feat. Chez Kane)
05. Break The Silence
06. Brokenhearted
07. We Belong To The Stars
08. I’ll Be Around
09. Falling To Pieces
10. The Fight
11. My Rock’n’Roll

Band: Ginevra
Titel: We Belong To The Stars
Genre: Hårdrock
Skivbolag: Frontiers Music s.r.l.
Antal låtar: 11
Speltid: 47:56
Releasedatum: 2022-09-16
Bästa låtar: Siren’s Calling, Unbreakable.
Betyg: 4,5 av 5.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Anna Karlsson

Anna Karlsson

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter