ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Ring Of Fire – Battle Of Leningrad (8.0)

ring-of-fire-battle-of-leningrad

Band: Ring Of Fire
Titel: Battle Of Leningrad
Genre: Neoklassisk/Progressiv power metal
Skivbolag: Frontiers Records
Speltid: 52:17
Releasedatum: 2014-01-24
Betyg: 8/10
Bästa låt: Battle Of Leningrad

RING OF FIRE har alltid känts som YNGWIE MALMSTEENS “lillebror”. Men nu när Yngwie tyvärr hamnat lite i bakvattnet och närmast strandat likt en val, så känns det som om “lillebror” växt till sig och numera är den klart större av dem två.

Nya albumet är en konceptplatta om “Slaget om Leningrad”: Staden belägrades i hela 900 dagar av nazisterna under andra världskriget och skivan handlar om hur ryssarna kämpade och led under den här långa perioden. Albumet påminner både rent musikaliskt och berättelsemässigt om SAVATAGE`s “Dead Winter Dead”, men där den skivan är tråkig och tafatt, är den här spännande istället. Blandar man tidigare RING OF FIRE-släpp med just detta SAVATAGE-alster, så får man kort och gott “Battle Of Leningrad”.

Just denna nyfunna progressiva ådra är något som verkligen tillför helheten det lilla extra och gör hela anrättningen mycket mera välljudande. Det musikaliska framförandet är av absoluta toppklass och att det faktum att Mark Boals sjunger bättre och bättre för varje år, gör ju inte saker ett dugg sämre! Skivan har väldigt mycket “musik” i sig och det finns hela tiden nya saker att upptäcka. Det finns precis lagom mycket melodi i låtarna för att på ett ordentligt sätt bära upp de progressiva inslagen och ta lyssnaren effektivt genom hela historien.

Tony MacAlpine(gitarr) och Vitalj Kuprij(keyboards) är verkligen på spelhumör och briljerar med sina fingerfärdigheter. Att bandet valt att göra små råa, enklare gitarrpartier/pålägg som låter som direkt taget ur en liten antik förstärkare, ger definitivt soundet en extra krydda. Nu till lite kuriosa: Timo Tolkki spelar faktiskt bas på hela plattan, det hade jag aldrig trott eller vågat gissa på!

Detta är i mitt tycke RING OF FIRE´S bästa platta hittills i karriären och den kommer med säkerhet att hamna ganska högt när 2014 årsbästalista ska sammanställas om sisådär 10 månader.

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER