ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Decomposed – Devouring (8.0)

decomposed-devouring

Band: Decomposed
Titel: Devouring
Genre: Death Metal
Skivbolag: Memento Mori
Producent: John Henriksson
Releasedatum: 2014-01-31
Betyg: 8/10
Bästa låt: Abysmal Descent

Sundsvallskvartetten Decomposed debuterade för ungefär ett och ett halvt år sedan med en självbetitlad fullängdare som jag och en hel del andra som anser oss vara insatta när det gäller extremmetall och då framförallt sådan av den gamla skolan ansåg vara en riktigt stark debutplatta. Soundet var rått och de brutala riffen andades old school och skivan överlag hade en stämning som inte helt osökt förde tankarna till svenska dödsmetallegender så som Entombed, Dismember samt Grave. Allt var kanske inte så nyskapande, men plattan var ändå en riktigt frisk fläkt som höll en genomgående hög kvalitet och som kanske framförallt kändes som något lovande inför framtiden med tanke på att bandmedlemmarna endast var 20 år gamla när debuten gavs ut.


Nu har det gått ett par år och precis som att Decomposeds medlemmar har utvecklats och blivit äldre så har även bandets sound utvecklats och fått en mer mogen och egen karaktär. Tidigare var man kanske om man får vara lite fräck lite mer av osnutna slynglar som – även om det lät riktigt bra – upprepade sådant som andra band redan gjort, men till bandets andra giv Devouring har man helt klart lyckats hitta ett mer eget sound. Visst går det fortfarande att dra paralleller till de gamla klassiska svenska dödsmetallbanden, men även till nyare band som Degial och äldre band som Possessed. Dock känns det som att Decomposed och då i synnerhet bandets frontman Jesper Ekstål, inte har inspirerats så direkt av andra band på den här skivan som på den förra. Det hörs ganska tydligt att han har valt att köra sitt eget race och litat på sin egen magkänsla när det gäller vad som låter bra och framförallt vad som låter Decomposed. Det beslutet måste tveklöst ses som en riktig jackpot, för med Devouring har bandet verkligen tagit både ett och två stora kliv framåt i sin utveckling.

Plattan inleds med titelspåret som är en riktig käftsmäll. Inget stämningsfullt crescendoliknande intro här inte, pang på rödbetan är det som gäller och det är en riktigt effektiv albumöppnare som helt klart får höra till en av de absolut starkaste stunderna på Devouring. Nästa låt, Bloodsoaked Disarray, är en riktig riff-fest som med sitt midtempo-sväng är den låt som låter mest klassisk dödsmetall och även denna pärla är en klar favorit hos undertecknad. Om dessa två monstruösa skapelser av dödens metall inte vore nog så fortsätter plattan med den fullkomligt majestätiska kolossen Abysmal Descent som för mig är plattans otvivelaktiga höjdpunkt. Denna låten innehåller verkligen allt man kan tänka sig vilja ha i en optimal dödsmetalldänga och Decomposed får verkligen chans att visa sin fulla potential. Efter denna inledande trio är jag verkligen oerhört imponerad över vad Decomposed har att komma med och även en smula förundrad över hur mycket bandet utvecklats sedan den självbetitlade debuten. Allt man gillade med nämnda debutplatta finns kvar, men så mycket andra saker som är värda att uppskattas har tillkommit. Decomposed har som jag nämnde tidigare helt klart hittat ett mer eget sound och det som jag tycker utmärker detta sound är det faktum att man sedan förra plattan sänkt tempot en smula och istället koncentrerat sig på att skriva låtar med mer ondskefull stämning och fler illavarslande riff. Man ska inte underskatta värdet av att ha rätt stämning på en platta och det faktum att man på Devouring lagt ner tid och energi på att hitta den rätta stämningen för Decomposed är något som verkligen gett resultat.

Det jag kan tycka drar ner betyget en smula är att man ibland, främst i plattans mitt, faller tillbaka en aning i gamla spår och harvar på i klassisk upptempodöds och således tappar lite av den stämning man byggt upp med plattans inledande trio låtar som däremot håller världsklass. När man röjer på och låter trummorna smattra på lite extra är man utan tvekan fortfarande ett bra band, men man låter dock som väldigt många andra band i samma genre och det känns då lite trist när man på andra låtar hör så tydligt att Decomposed verkligen är på väg att hitta ett eget sound och ett eget uttryckssätt. Till framförallt plattans två avslutande spår, From The Darkness och Decomposition, har man dock hamnat på rätt spår igen och kan således ro denna imponerande skapelse till platta i hamn med dödsmetallflaggan i topp.

Om 2014 visar sig vara ett lika stark skivår som 2013 känns det svårt att redan nu börja prata om placeringar på eventuella årsbästalistor för Devouring, men oavsett hur det blir med den saken i slutet av året bör Decomposed känna sig oerhört stolta över denna andra platta då man helt klart har stått för en imponerande utveckling som tagit bandet från att ha varit ett lovande men ganska vanligt old school-dödsmetallband till att vara ett mer moget och eget band som visar att man kan stå på egna ben utan att imitera forna storheter samt att man kan skapa exemplariskt onda ljudlandskap som utan tvekan kan konkurrera med de främsta inom genren.

Enligt uppgift så har den makalöst kreativa Jesper Ekstål redan skrivit klart den tredje plattan och om man finslipat Decomposed-soundet ytterligare på den plattan och har ännu fler låtar i klass med den inledande trion på Devouring så råder det ingen tvekan från min sida om att bandet kan komma att bli nästa stora hype inom den svenska dödsmetallen, för när Decomposed är som bäst kan de helt klart konkurrera med namn som Degial, Morbus Chron och Repugnant för att nämna några.

Oerhört imponerande!

{youtube}w0oMGhFJfmM{/youtube}
{youtube}bZU1yExSTjM{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link