ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Dynazty – Final Advent

Ett av det första och starkaste intrycket som jag som lyssnare får när jag rensar öronknäcken med Stockholm kvintettens åttonde släpp “Final Advent” är självförtroende. Av det charmigt valpiga, lite sleazekryddade gänget som gick under monikern Dynazty på de tre första plattorna står inget att finna kvar. Med käftsmällen som var 2014 års “Renatus” sopades farstun ren från den uppspelta partyhårdrocken som bandet initialt bjöd på.

Istället möts lyssnaren av något av den bästa melodiösa metal som går att hitta i dagsläget. Sedan ovan nämnda släpp så har bandet gått från klarhet till klarhet och med ett litet undantag för den något svagare “Firesign” (2018) så har varje skiva varit starkare än sin föregångare. Och det säger en hel del då det är pärlor som “Titanic Mass” och förra given “The Dark Delight” vi snackar om. Inte kattskit direkt.


När detta skrivs så ljuder den makalösa “Yours” ljuvligt och denna trudelutt bjuder på en Nils Molin i sitt absoluta esse. Han bevisar återigen att han är rikets just nu bästa och mest mångsidiga hårdrockssångare. Hans prestation på “Final Advent” dryper av passion, engagemang och ett jävlar anamma som borde övertyga alla potentiella tvivlare och belackare. Världsklass är bara förnamnet. Och då har jag inte ens nämnt Molins fenomenala förmåga som textförfattare.

Men det är inte bara sångaren som skiner som en sol, nä, här finns så många fantastiska prestationer att skulle jag nämna alla så skulle jag få skriva till dess att mina butterfingers spontant exploderar. Dynazty stoltserar även med två gitarrfenomen i Love Magnusson och Mikael Lave’r vars lekfulla spel sirligt slingrar sig runt hela skivan och för en gångs skull så ser åtminstone er recensent faktiskt fram emot solopartierna istället för att sucka och glo på klockan i väntan på att gnisslet är överstökat.
Även den flinkt fingerfärdige basisten Jonathan Olsson får visa upp sina färdigheter med en magnifikt och ack så smakfullt solo på likaledes magnifika “The White”. Och i vanlig ordning så håller den egensinnige batteristen Georg Härnsten Egg ihop allt med sitt fantasifulla och svängiga lir.

Annons:

Jahaja, vilka låtar är bra då, undrar du kanske, kära läsare? Ja, det är frågan det…
Det finns inte ett enda svagt spår på “Final Advent”, inte ens i närheten. Exakt varje låt innehåller melodier klistrigare än epoxylim och material som fullkomligt ber om upprepade lyssningar. Lyssnaren kan finna spår av allt från Symphony X till ABBA i denna smått magiska skapelse. Näst sist på plattan så hittas eposet “Achilles Heel” med mäktiga kontrapunkkörer och en Nils Molin som guidar lyssnaren genom en av Dynaztys tyngsta pjäser någonsin.

Kalaset avslutas av melodifesten “Power of Now” och visar än en gång på bandets självförtroende. Dynazty återuppfinner inte hjulet och aspirerar inte heller på att göra så. Ackordföljderna är alls inte unika, snarare tvärtom men bandet skiter högaktningsfullt i detta och skrapar istället ihop en alldeles utmärkt liten dänga som funkar särdeles utmärkt som albumets coda.

15 år efter starten så klappar Dynazty till med karriärens jämnaste och bästa skiva och det är inget annat än en ren fröjd att låna öronen till ett av Sveriges genom tiderna vassaste band.
Hatten av!

Band: Dynazty
Titel: Final Advent
Genre: Melodiös Progressive Metal
Skivbolag: AFM
Releasedatum: 26 augusti 2022
Bästa låtar: Yours, The White, Instinct
Betyg: 5/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT