ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Muse – Will Of The People

Det är inte många band som släpper ett nionde studioalbum och levererar en svinstark produkt, men Muse gör så i just detta fallet!

Jag började, precis som med Ghost, att lyssna på Muse rätt sent om man jämför med många andra lyssnare. Jag är glad att jag hittade fram tillslut. Muse har en imponerande katalog av varierande, spännande musik samtidigt som de har sitt alldeles egna uttryck som går igen i allt det dem gör. Det är en fröjd att lyssna på deras studiolåtar likväl som uppladdade liveklipp (för jag har tyvärr inte sett dem live på plats). Matt Bellamy är riktigt talangfull och musikalisk med en sångskicklighet som inte går av för hackor. Många önskar nog att de kunde sjunga som honom. Muse har också ett särskilt gitarrljud som man kan koppla till enbart dem.

Passande nog så är Will Of The People låten som inleder albumet. Den som inte känner en deja vu-känsla kopplad till Marilyn Mansons The Beautiful People har antagligen inte hört den låten. Det är omisskännligt, men inte något jag störs av utan snarare finner rätt komiskt. Det finns nämligen en remix som gjordes för många år sen där man slog ihop just The Beautiful People av Manson med Uprising, som var den låt med Muse som var i ropet just då. Hur som helst; det är en riktigt bra låt med en energi som lyfter humöret, ackompanjerat med en smittande refräng.

En annan låt som för tankarna till annan musik är Liberation. Den leder tankarna till Queen’s We Are The Champions på något vis. Jag undrar om det kan bero på den högtonade samstämmigheten och rätt så pampiga uppbyggnaden mot refrängen?

Nästa låt på tur är Compliance, som trots att den inte är vidare dynamisk är ett stabilt spår.

I Won’t Stand Down är det så mycket power. Det är precis i de spåren som en låt som handlar om att göra motstånd mot manipulation och förtryck ska gå. Och nästan som för att jämna ut det så följer Ghosts (How Can I Move On), som är ett lugnare spår med vackert pianospel.

Jag älskar Halloween och tycker att det är hur charmigt som helst att allt med spåret You Make Me Feel Like It’s Halloween följer det temat. Texten är däremot allvarligare än så och den smarta metaforen ‘you make me feel like it’s Halloween’ ger lite gåshud på ett inte alls mysrysigt sätt när man tänker på att det skulle kunna vara en målning av den mörka verkligheten för dem som är fast i ett våldsamt förhållande.

Kill Or Be Killed är en härlig och hård låt. Jag vet inte om det är för att Verona är placerad mellan två starka låtar som den blir tråkig eller om det är jag som bara inte faller för den. Det svaret står några lyssningar längre bort.

Euphoria’s inledande gitarren är så Muse och jag älskar det. Sedan kommer We Are Fucking Fucked och här kan vi snacka om klimatångest! Den här låten andas det. Men där finns även mer att hämta. Det sjungs om muterade virus och ännu ett världskrig. Skulle kunna vara en kommentar på hur vår samtid har sett ut på sistone. Refrängen balanserar för mig på gränsen till plojig dock. Den hade liksom kunnat plockas ut till att vara musikinslag till en komisk apokalypsfilm i stil med This is the end eller Shaun of the Dead.

Men DET är faktiskt det enda riskorn som jag kastar ut i en recension som i övrigt är lycksalig. Jag tror att jag lyssnade igenom plattan tre gånger i ett svep innan jag ens recenserade den bara för nöjes skull. Will Of The People är ett av mina toppalbum för 2022. Bra jobbat grabbar!

 

Band: Muse
Titel: Will Of The People
Genre: Rock
Skivbolag: Warner Records
Releasedatum: 26/08/2022
Bästa spår: Will Of The People, You Make Me Feel Like It’s Halloween, Liberation, Euphoria, Won’t Stand Down
Betyg: 4,5/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER