ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Shiraz Lane – Forgotten Shades of Life

Shiraz Lane är tillbaka med ny musik men det är inte den andra delen av EP-serien Vibration som de avtäcker, utan ett fullängdsalbum. Jag klagar inte, särskilt när soundet på den här skivan till stor del går ifrån det popvänliga på Vibration I och snuddar mer mot släppet dessförinnan, Carnival Days. De två albumen har visserligen sina egna identiteter, men variationen av stilar och uppvisningar i bland annat taktbyten och våglängder på sångaren Hannes Ketts fantastiska sångröst är densamma.

Nytt för den här plattan är att det är HÅRT på vissa partier! Till viss del redan i öppningsspåret. Annars tveklöst i låtar som Maniac Dance. Samtidigt tar några powerballader plats. Vi har sirapslena Beat of Your Heart med sin stråkslinga som för tankarna till Melodifestivalens historiska ballader samt Letter to Yourself som växer i takt med att textens innebörd öppnar upp och där sårbar sång under minuterna växer i styrka.


Forgotten Shades of Life tar avstamp i spåret Back to Life, som från det inledande samspelet mellan stränginstrumenten gör mig taggad på att ta mig igenom skivan. Det är helt enkelt härligt att upptäcka att här finns låtar med en hårdhudad klang!

Scream sätter sig direkt. Jag hinner inte ens sätta fingret på varför den fick mig, det har redan hänt.

Forgotten Shades of Life har en tuff inledning och Lenny Kravitz-vibbar. Mot refrängen så skingras musiken i en rogivande horisont.

Och trots sockerchocken från Beat of Your Heart så diggar jag det jag hör. Ja hörrni, vilken sång, vilka riff, vilket väsen från trumsektionen! Jag har alltid gillat Anas trumspel. Han ser till att där alltid finns intressanta fills och vad som låter som spontana avstickare mellan det takttrogna.

Jag känner mig lite vilsen varje gång jag hör (det bör dock lyssnas på som den avslutande delen av Haunted House) Who’s Watching. Men jazziga mellanspel har å andra sidan aldrig varit min grej. Kommer nog aldrig fatta den grejen.

Albumet avslutas med Imagination som är härligt kreativ. Den kan inte beskrivas utan måste upplevas.

Shiraz Lane visar att det där med att bli placerade i ett fack, det är inte för dem. Det är dem alldeles för nyfikna och öppna för.

Jag är av åsikten att Shiraz Lane har släppt sitt bästa album sedan For Crying out Loud, och det säger något! Men där tidigare nämnda platta är som ett otyglat nystan av rå talang så finns här mer kontroll, men utan att tumma det minsta på talanguppvisningarna. Jag ger Forgotten Shades of Life 4 av 5 i betyg.

Band: Shiraz Lane
Titel: Forgotten Shades of Life
Genre: Rock
Skivbolag: Ranka Kustannus
Releasedatum: 12/08/2022
Bästa spår: Scream, Maniac Dance, Forgotten Shades of Life
Betyg: 4/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter