ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Unguided – Fragile Immortality (8.0)

TheUnguided fragileimmortality250

Band: The Unguided
Titel: Fragile Immortality
Genre: Modern Metal
Skivbolag: Napalm Records
Releasedatum: 2014-02-05
Betyg: 8/10
Bästa låt: Oblivion

Efter att ha vunnit en musiktävling som renderade bandet ett skivkontrakt med Nuclear Blast Records så såg framtiden lovande ut för bandet Sonic Syndicate. Skivor släpptes som också gav framgång, men någonstans i detta var det för många som hade fingrarna i bandets gryta och de satt tillslut fast i många kontrakt. Bröderna Richard och Roger Sjunnesson ville ha tillbaka en del av sitt egenbestämmande. De valde därför när tiden var mogen att lämna bandet och starta nytt, ett band som fick namnet The Unguided som antydde ett ställningstagande till tidigare situation. Sonic Syndicates skönsjungande sångare Roland Johansson hade lämnat bandet en tid innan men valde nu att ansluta sig till bröderna för en till en början tänkt blygsam och avslappnad nystart.


2010 släppte The Unguided albumet “Hellfrost” på Despotz rec. som bestod både av nya, gamla och nära på antika låtidéer samtidigt som Sonic Syndicate gjorde kanske sin mest melodiösa skiva “We Rule The Night”. The Unguided blev det naturliga alternativet för de som gillade det tidiga Sonic Syndicate-soundet.

Nu så är uppföljaren redo för släpp. Denna gång ingår enbart nya spår, elva till antalet fördelade på 47 minuter med det patenterade trippel-R-grabbarnas sound. Det låter inget annat än The Unguided, de försöker inte bryta ny mark eller göra nyskapandetörstiga musikskribenter nöjda. Tack för det, för här finns ett vinnande koncept som de istället valt att förfina. Ni som är bekanta med debuten vet vad som väntar, men denna gång har de höjt sig ett snäpp på flertalet punkter.

Produktionen är bättre och signerad Fredrik Nordström och Henric Udd i studio Fredman. Melodierna är kraftigare och skarpare än tidigare, låtarna har fler nivåer med intressanta mellanspel och finessrika detaljer, keyboarden fungerar idag som ett instrument istället för utfyllnad av ljudbilden och gör det hela mer intressant.

Låtarna är oerhört jämna i kvalitén. Jag kan inte finna något sämsta spår, men jag kan heller inte finna något bästa och det är ett lyxproblem då låtarna växer ihop aningen för bra, för de som gillar första låten kommer garanterat gilla alla.

Det märks att tid funnits för låtarna är genomarbetade och inget har lämnats åt slumpen. Roland sjunger utmärkt och Richards vrål bryter av bra. Rytmsektionen ser till att energin finns skivan igenom. Om vi dessutom slänger in ett gäng grymma refränger, ett antal härliga keyboardslingor som ger både lite 80-tal- och orientvibbar så har vi min beskrivning på detta album som är bra och betydligt bättre än album nummer ett.
Någon melodisk dödsmetal är det inte tal om utan en modern metalplatta med lagom dos aggression och melodi som i en bra avvägd mix och med bra leverans ligger i frontlinjen och smular sönder flertalet band med samma stil.

Jag vet inte var Sonic Syndicate tagit vägen, men jag är nu bevisad att The Unguided frodas och har liv och kraft nog att överta en del till av den musikaliska världen, i alla fall inom denna genren.

{youtube}brLwlB8j0JQ{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter