ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Primal Fear – Delivering The Black (8.0)

Primal Fear deliveringtheblack 250

Band: Primal Fear
Titel: Delivering The Black
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Frontiers Records
Releasedatum: 2014-01-24
Betyg: 8/10
Bästa låt: Alive & On Fire

Med sitt tionde album i karriären i starten av 2014 levererar Primal Fear det svarta. Visst är omslaget mörkt och även första singeln antyder att döden kommer att knacka på. Ändå känns det denna gång ovanligt inspirerat och lekfullt. Texterna är med glimten i ögat fyllda med klassiska heavy metalklyschor och musiken är i bästa heavy metalanda. Detta presenteras av en väloljad musikalisk maskin som smattrar ut låt efter låt i ett förhållandevis högt tempo i en maxad produktion.


För de som kanske väntar på en ny “Seven Seals” kan jag meddela att ni kommer bli aningen missnöjda då de likt tidigare mer och mer övergått till lite rakare heavy metallåtar. Så är det även på denna platta då de ökats en dos. Tilläggas bör att det fortfarande finns lite mer symfoniska passager och också lite rock’n’rollvibbar och stänk av thrash. På denna platta levereras första knytnäven redan i första låten. Det är bara att vända andra kinden till nio gånger till. Sen är det över och du kan konstatera att du blivit överkörd av Europas numera ledande heavy metalband.

Produktionen står dansken Jacob Hansen för, som alltid är den magnifik. Jag kan inte påminna mig om att jag har hört en lika bra produktion inom genren någonsin. Den ger låtarna energi och sällsynt kraft som det formligen blixtrar om.

Musikerna gör inga misstag. Det är dock ganska få musikaliska överraskningar utan mer traditionellt framfört enligt Primal Fear-mallen. Dock blev ju Primal Fear och trumspelandet bättre och intressantare när Randy Black tog över pallen och när svenske gitarristen Magnus Karlsson kom med i bandet. Även på denna skiva bjuder han på solon och riffande i världsklass samt att han måste vara nära det ultimata gitarrljudet -för det är enormt.

Ralf är som oftast stabil och aggressiv i sin sång och karaktären i låtarna passar honom riktigt bra. Alex Beyrodt gör som vanligt ingen besviken med sitt gitarrspel.

Tio spår på ca 52 minuter är lagom med dessa typer av låtar även om känslan finns att deluxeutgåvans två extraspår kan göra helhetsintrycket förändrat beroende på hur de låter. Det ska bli intressant att höra dessa.

Smattrande baskaggar, stabil tvåtakt, intensivt och tungt riffande, AC/DC- och Testament-osande partier, powermetalflörtar, en mäktig ballad, vokala krafttag från tårna i en smällfet produktion är vad som ljuder ur högtalarna under  lyssningen av denna skiva. Detta är en skiva som kommer befästa och förstärka bandets ledande heavy metalposition.

Detta är stabilt och förväntat av ett band som Primal Fear och ett självklart val om man som lyssnare vill få en bra skjuts med fart i början av året. Frågan är om farten hinner ebba ut innan årets slut.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter