ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Caliban – Ghost Empire (7.0)

5 Shares

Caliban ghostempire 250

Band: Caliban
Titel: Ghost Empire
Genre: Metalcore
Skivbolag: Century Media Records
Releasedatum: 2014-01-24
Betyg: 7/10
Bästa låt: Good Man

En lång karriär med åtta skivor i bagaget skulle kunna ge vilket band som helst en aning mossighet, men inte Caliban. Utveckling måste vara ett av deras ledord då de fortfarande håller sig någorlunda nyskapande samtidigt som soundet känns förvånansvärt modernt och slagkraftigt.


Efter att ha följt deras karriär på håll under flertalet år utan att lägga större vikt vid deras musik så slogs jag omkull av föregångaren “I Am Nemesis” som till slut fann en plats på min årsbästalista.

Den var som en vägg av ljud som med maxad kraft sköljde över mig. I den vågen fanns finurliga melodier och låtarna var lite skapta utanför den vanliga metalcoremallen. Det var hårt och melodiöst utan att det på något sätt tog ut varandra.

Därför var det med stor förväntan som jag såg fram emot nionde albumet “Ghost Empire”. Visst är mycket av förväntningarna infriade, men överraskningsmomentet är definitivt borta då detta känns som en ganska naturlig fortsättning på “I Am Nemesis”.

Produktionen är inte riktigt lika slagkraftig. Trots det är den godkänd med en välfylld ljudbild.

Tempot är något lugnare och mer fokuserat på tyngd med något skarpare kanter mellan det aggressiva och melodiösa, vilket känns som ett litet steg bakåt.

Något som är nytt för detta album är att förutom den rena sången och skriksången så har man adderat en melodiversion av skriksången, något som ger en lite ny och nödvändig breddning. Vissa westernkänslor förmedlas i ett par spår, vilket känns aningen häftigt. De höga gitarrtonerna i refrängerna som är kännetecknande för Caliban finns kvar, -så ni som gillade föregångaren kommer troligtvis inte att bli besvikna. För er som gillar allsång så kommer flertalet spår funka utmärkt på sommarens festivaler att vråla med i.

För första gången framför bandet en låt på enbart tyska, “nebeL”, som också kanske är det melodiösaste  spåret på skivan. En bra låt där tyskan inte stör nämnvärt. På låten gästar Calljons Bastian Sobtzick.

En annan gäst är Triviums Matt Heafy som delar på sånginsatserna på låten “Falling Downwards” som är bonusspår på den limiterade upplagan.

I 48 minuter varar denna tyska metalcoreattack. Under dessa tolv spår får du lika delar aggression och melodi som är snyggt ihoppusslat och finputsat till nästan likvärdig klass som deras bästa platta i karriären, den ovan nämnda “I Am Nemesis”. De ligger fortfarande i framkant inom genren och behåller ett eget uttryck. Bandet står här för ännu en stabil insats på alla plan trots att ingen ny “Boogey Man”  finns, men kvalitén räcker för att den totala upplevelsen skall kännas positiv.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter