ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Selim Lemouchi & His Enemies – Earth Air Spirit Water Fire (7.0)

Selim-Lemouchi-and-His-Enemies--Earth-Air-Spirit-Water-Fire-250

Band: Selim Lemouchi & His Enemies
Titel: Earth Air Spirit Water Fire
Genre: Diverse
Skivbolag: Ván Records
Producent: Fokndrowsy Productions
Releasedatum: 2013-12-09
Betyg: 7/10
Bästa låt: Chiaroscuro

Selim Lemouchi är en musiker som trots att han kanske inte är den mest kände för den stora massan ändå har påverkat många människors liv med sin fantastiska musik under de senaste åren. Jag är helt klart ett stort fan till den här mannen och då kanske i synnerhet till hans tidigare band The Devil’s Blood som han hade tillsammans med bland andra sin syster Farida Lemouchi, men som dock tyvärr la ner sin verksamhet för inte så jättelänge sedan. Förutom The Devil’s Blood så har Selim Lemouchi också spelat med band som till exempel Watain. Nu när The Devil’s Blood inte längre existerar har det då blivit dags för denne holländare att ta nästa steg i karriären och detta har då blivit med projektet Selim Lemouchi & His Enemies.


När det gäller beskrivningen av det här projektet så kan jag säga att det inte är det lättaste att beskriva hur det låter. Om man kollar på bandets Facebook-sida så står det “fuck you” som genre och det tyder ju onekligen på att det här inte är ett projekt som tänker låta saker som genrer begränsa skapandet och den konstnärliga friheten. De flesta stilar finns representerade på Earth Air Spirit Water Fire, allt från psykedelisk rock via akustiskt till black metal i en ohelig blandning där kaos blandas med skör finstämdhet.

Då The Devil’s Blood var ett band som ändå spelade en relativt rak typ av ockult rock med en 60/70-talsvibe så känns det onekligen som att Selim Lemouchi vill passa på att ta ut svängarna ordentligt med det här projektet och det gör han verkligen också. Resultatet är bitvis förvirrande och det är ganska svårt att få något ordentligt grepp om den här plattan då den är så oerhört spretig och mer som ett konstprojekt än en klassisk hårdrocksskiva. Jag är medveten om att det här låter som en oerhört pretentiös skiva och det är också just det som det här är och det gillar jag. Jag gillar musiker som vågar göra vad de vill och inte vad andra vill att de ska göra. Jag gillar musiker som vågar göra skumma och pretentiösa saker och som pekar finger till allt vad “glimten i ögat” heter. Selim Lemouchi & His Enemies gör musik som de själva gillar och om du och jag gillar den eller ogillar den tror jag ärligt talat att de ger blanka fan i och det är otroligt ballt och på något vis essensen av rockmusik.

Att kalla det här rockmusik känns dock lite väl förenklat då det är så mycket och så stort. Selim Lemouchi & His Enemies är ett projekt som det kommer vara otroligt spännande att följa i framtiden då det känns som att det kan bli vad fan som helst av det här. Stilarna spretar som sagt lite åt alla håll, så hur nästa släpp låter har jag verkligen ingen aning om, men det här låter i alla fall atmosfäriskt, mörkt och ockult oavsett vilken genre just ett visst parti lutar åt. Ni som gillar The Devil’s Blood kommer säkert att gilla det här också även om det här är oerhört mycket märkligare samtidigt som det är storslaget och vackert sinnessjukt på något jävla vis. Ni som bara gillar jävligt ball och egen musik bör också kolla upp det här, för Earth Air Spirit Water Fire är utan tvekan en av de mest speciella plattorna som släpptes under 2013 och även om den kanske inte var den allra bästa totalt sett så var den ändå en av mer minnesvärda ur den aspekten att man verkligen kände sig tagen och själsligt uttömd på energi efter att man genomlevt den vilda resa som plattan tar dig som lyssnare med på.

Ge den här plattan en genomlyssning, även om du inte tycker att det är skitbra så lovar jag ändå att du kommer att bli berörd, framförallt om du kombinerar lyssnandet med ett mörkt rum, några levande ljus och någon rökelse. Ha en trevlig resa!

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT