ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Hell – Curse And Chapter (7.0)

14 Shares

hell-curse-and-chapter-2013-250

Band: Hell
Titel: Curse And Chapter
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Nuclear Blast
Producent: Andy Sneap
Releasedatum: 2013-11-22
Betyg: 7/10
Bästa låt: Deliver Us From Evil

Hell från Nottingham i England var utan tvekan en av årets mest intressanta debutanter när man släppte sin första fullängdare Human Remains för två år sedan. Detta berodde inte enbart på att man släppt en oerhört vass debutplatta, utan även på att nämnda debut lät vänta på sig i väldigt många år. För att vara exakt så tog det hela 28 år från det att Hell släppte sin första singel tills dess att man fick ge ut en efterlängtad fullängdare. Dödsfall och andra tråkigheter hade stjälpt Hell i deras karriär under många år, men till slut fick man alltså ge ut en skiva och nu har det dessutom bilvit dags för bandet att ge ut sin andra platta i ordningen.


Curse And Chapter inleds med det mäktiga introt Gehennae Incendiis som genast sätter tonen för plattan och som visar att ledorden på denna uppföljare är precis som på sin föregångare “ockult” samt “episkt”. Den första “riktiga” låten på plattan är The Age Of Nefarious som är en riktig hit och som faktiskt har en liten släng av låten Aquarius från musikalen Hair inbakad i sig. Ett roligt grepp, men kanske inte det mest effektiva sättet att skapa en ondskefull stämning på. Sedan rullar det på med en hel del högklassiska låtar som The Disposer Supreme, Darkhangel, End Ov Days, Something Wicked This Way Comes, Faith Will Fall, Land Of The Living Dead samt Deliver Us From Evil. Överlag tycker jag dock inte att låtarna är riktigt lika vassa som de på Human Remains. Topparna var åtminstone högre på nämnda platta och det blir aldrig riktigt något euforiskt ögonblick på Curse And Chapter, även om skivan helt klart är jämnbra. Man hade även kunnat plocka bort någon låt, 12 låtar och en timmes speltid är i längsta laget tycker jag, en kortare skiva som är klockren rakt igenom är alltid att föredra mot en platta som innehåller mer men som kanske istället resulterar i en sämre helhetsbild.

När det gäller soundet så måste man helt klart ge Hell en eloge för att de lyckas låta moderna, nya, fräscha och “väldigt 2013” för att verkligen låta som en äckligt pretentiöst musikskribent, samtidigt som man ändå står med båda fötterna stadigt förankrade i 80-talets klassiska heavy metal. Man lyckas låta old school utan att låta som ett band som blickar allt för mycket bakåt och även om jag är ett monumentalt stort fan av allt som kan kallas retro när det gäller rock och hårdrock så är det ändå trevligt att se att det går att låta traditionell samtidigt som man låter aktuell. Att det finns en del inslag av synth är dock någonting som självklart är oförlåtligt, även om detta otyg bara märks några få gånger.

Human Remains var en oerhört stark platta och jag förväntade mig inte att Hell skulle lyckas komma upp i samma nivåer som man gjorde på nämnda debutplatta på denna uppföljare och det fick jag sedemera rätt i. Curse And Chapter är inte riktigt lika överjävligt bra som sin föregångare, men helt klart en värdig uppföljare och Hell visar med all önskvärd tydlighet att man inte var ett “one record wonder” samt att man verkligen inte behöver leva på endast sin legendstatus. Hell levererar här och nu.

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter