ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

De Van – Current End Of Days (7.0)

121 Shares

de-van-current-end-of-days-2013-250

Band: De Van
Titel: Current End Of Days
Genre: Hårdrock
Skivbolag: Spinnup/ self released
Releasedatum: 2013-12-08
Betyg: 7/10
Bästa låt: As Good As It Gets

2010 släppte De Van sin debut “Planet Botox” som blev uppmärksammad på ett högst positivt sätt, en skiva där människans smått perversa och extrema beteende beskrevs i texterna på ett satiriskt sätt tillsammans med ett aggressivt och samtidigt melodiöst driv från instrumentalisterna. Till det serverade De Vans sångare Eric Nytomt en originell och uppskattad sångstil.


Allt detta har multiplicerats med tio när uppföljaren “Current End Of Days” äntligen ser dagens ljus, -för det har tagit tid att få ut skivan till fansens och bandets förtret. Nu släpps den via Spinnup som är ett verktyg från Universal Music som gör det möjligt för band att själva släppa och distribuera sin musik digitalt via till exempel Spotify och Itunes. Denna skiva föregicks av en pledgekampanj där målet nåddes relativt fort och “bidragsgivarna” belönades med skivan för ett antal månader sedan. Nu så är det äntligen dags för oss övriga att få ta del av dessa elva spår.

Denna skiva är starkare på samtliga punkter i jämförelse med debuten. det känns dock som om produktionen kunde varit aningen mer tydlig, men det blir en petitess sammantaget då det som levereras ändå kan välta väggar. Gitarrerna är mäktiga och tunga i sitt riffande, melodierna är säregna och minnesvärda och det bjuds på en hel del elektroniska inslag som passar bra och ger musiken en modern och uppdaterad ljudbild.

Öppningsspåret “Until The End Of Time” sätter fart på denna platta, en fart som finns med oss i de närmare 45 minuterna och det även i de lugnare spåren då det finns en så tydlig och genomgående energi genom skivan.
Det är intressant att lyssna på texterna som till stor del har en röd tråd – människans beteende, vilket är högaktuellt och outtömligt.
Den hyllade amerikanske låtskrivaren Randy Goodrum som bland annat skrivit låtar till Chicago och Toto har bidragit med två spår. Den första är “Only Words” som är mestadels akustisk och sticker ut mest från resten av skivans spår. Jag har lite svårt att ta den till mig men den ger ett härligt avbrott.
Det andra spåret “As Good As It Gets”, som är skivans bästa “dräpare”, besitter oemotståndlig kraft och har ett skönt sväng.
Låten “Victorious” som är en semiballad och avslutar skivan skulle kunnat varit en vinnarlåt till Idol. Hade det gjorts en popversion på denna så hade den slagit samtliga vinnarlåtar samtliga år. Nu är den i metaltappning och det är en storslagen och vacker låt som avslutar skivan på ett mycket bra sätt.

Det blir lätt att konstatera att det var värt all väntan och att De Van kommer bli intressanta att följa i framtiden.
Gillar du mörk, melodiös och kraftfull modern metal med genomtänkt lyrik så är definitivt De Van något för sådana som dig och mig.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter