ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Silent Force – Rising From Ashes (9.0)

1 Shares

silent-force-rising-from-ashes-2013-250

Band: Silent Force
Titel: Rising From Ashes
Genre: Hårdrock
Skivbolag: AFM Records
Releasedatum: 2013-12-13
Betyg: 9/10
Bästa låt: Before You Run

Jag erkänner direkt att det saknas en historia mellan mig och bandet Silent Force sedan tidigare. Även om jag sällan vandrar bakåt i musikåren så känns det nu nödvändigt att tids nog undersöka detta bands tidigare förehavanden -det av den enkla anledningen att denna skiva består av 45 minuter fantastisk hårdrock av yppersta kvalité med tanke på medlemmarnas beryktade namn fanns det givna förhoppningar på att detta skulle kunna vara bra. Med namn som Alex Beyrodt (Primal Fear), Alessandro Del Vecchio (Hardline), Michael Bormann (Jaded Heart), Mat Sinner (Primal Fear) och André Hilgers (Rage). Tillsammans har de lyckats hitta alla nödvändiga ingredienser för att skapa den perfekta måltiden. Det är ett långkok för det har dröjt nära sju år sedan föregångaren, “Walk The Earth”.


Achim Köhler har producerat. Han har tidigare jobbat med band som Edguy, Masterplan, Sinner och Primal Fear. Produktionen som är felfri ger musiken ett extra lyft och passar utmärkt utan att låta överproducerad och konstlad. Noterat är det riktigt bra ride cymballätet som besitter en mäktig klang.
De flesta låtarna går i upptempo och innehåller mycket smittsamma melodier i mängder, bra variation i låtarna samt att de lyckats att med väldigt små medel få till det lilla extra som gör att låtarna sticker ut.
Det finns ingen av de tio spåren som direkt är sämre eller bättre än de andra, så det är en bra och jämn nivå på låtarna och då på en riktigt hög nivå vilket är imponerande. DC Cooper har ersatts av Michael Bormann på sång. Bägge två är utan tvekan lysande sångare. Det handlar nog bara om smak, men oavsett så lyckas Michael väldigt bra i dessa låtar med sin lite raspiga och mycket kraftfulla röst. Han får verkligen sjunga ur sig och det är kul och passande att höra honom i dessa typer av låtar istället för AOR-stuket som vi är mer vana vid att höra honom i.

AOR-låtskrivaren, producenten och keyboardisten Alessandro visar att han besitter kunskaper att få även hårdare tongångar att glänsa så mycket mer. Keyboarden är mycket framträdande och känns här som ett fjärde instrument och inte bara utfyllnad. Den ger musiken ytterligare en nivå. Öppningspåret “Caught In Their Wicked Game” river igång albumet i det närmaste vi kommer power metal, mest polerat blir det i sköna “Turn Me Loose” och keyboardslingan i “Before You Run” bär hela låten. Sedan avlöser den ena högklassiga låten den andra ända till sista tonerna av den fantastiska och avslutande låten “Kiss Of Death” klingar ut.

Man kan inte låta bli att spekulera i om det inte låter som Jaded Heart skulle kunnat låta om Michael varit kvar i bandet. Tredje nian 2013 från AFM som lyckats hålla en genomgående hög nivå på sina releaser under detta år (bortsett från andra bolag). Vi får se om de lyckas lika bra under 2014, men jag avslutar med att tacka för denna tidiga julklapp som får mig att röra mig tillräckligt för att inte julgodiset ska få fäste.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter