ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Horisont – Time Warriors (7.0)

4 Shares

horisont-time-warriors-2013-250

Band: Horisont
Titel: Time Warriors
Genre: Retrorock/Heavy Metal
Skivbolag: Rise Above Records
Releasedatum: 2013-09-27
Betyg: 7/10
Bästa låt: Brother

Göteborgsbandet Horisont är ett band som börjar bli ett av de mer rutinerade inom den så kallade retrovågen som har sköljt över Sverige under de senaste åren. Man släppte sin debutplatta Två Sidor Av Horisonten år 2009 och fick då genast ett stort fan i undertecknad som än idag tycker att nämnda skiva är en av de absolut vassaste debutplattorna som kommit från ett svenskt band på 2000-talet. Sedan gick åren och det tog inte mindre än tre år innan man släppte uppföljaren Second Assault. Denna uppföljare gick inte alls hem lika kraftigt hos mig och jag vill minnas att jag gav den 6/10 när jag recenserade den här hos Rocknytt. Jag var bland annat besviken på att Horisont inte sjöng en enda låt på svenska, när ju halva debuten var på svenska, men nu med släppet av Horisonts tredje platta Time Warriors så får jag äntligen höra bandet sjunga på svenska igen! Dessa två låtar heter Vänd Tillbaka och Dödsdans och är båda två helt klart bland de högsta topparna på skivan.


Förutom de två tidigare nämnda låtarna så är några av mina personliga favoriter från Time Warriors singeln Writing On The Wall, Diamonds In Orbit, She Cried Wolf, Brother samt Eyes Of The Father. Som ni märker finns det en hel del bra låtar på den här plattan och jag kan direkt säga att jag känner att Horisont har höjt sig ett snäpp jämfört med fjolårets Second Assault. Att Time Warriors är så jämnbra är dock inte bara till godo, det som är negativt är att det ibland blir lite “jämntjockt” eller hur man nu ska uttrycka det. Ingen låt är dålig och många låtar är riktigt bra, men det finns inga supertoppar heller, som det däremot finns hos andra band i genren, som till exempel Graveyard och Witchcraft. Vill man nå upp till deras framgångsnivåer krävs det lite högre toppar, men att Horisont med Time Warriors har skapat en bra platta råder det inga som helst tvivel om.

På tal om Graveyard och Witchcraft så måste jag också passa på att kommentera Horisonts utveckling rent stilmässigt. På debutplattan lät man en hel del som de två tidigare nämnda banden, men också som legendarer som Black Sabbath och November. När uppföljaren kom hade man delvis gått ifrån det soundet och rört sig mer mot en ljudbild som doftar mer heavy metal från mitten av 70-talet. Detta sound har förfinats ännu mer på denna bandets tredje platta och nu har Horisont ett sound som låter lite som en mix mellan Black Sabbath, Thin Lizzy och Judas Priest. Just denna inriktning mer åt heavy metal-hållet som bandets musik har tagit ser jag faktiskt enbart som positiv numer. När Second Assault kom var jag besviken på att den inte lät som Två Sidor Av Horisonten, men nu med Time Warriors inser jag att just den här stilen och det här soundet passar bandet som handen i handsken, framförallt sångaren Axel Söderbergs karaktäristiskt gälla sång är som gjord för mer tungmetalliska stycken.

Om man till nästa platta lyckas få till några fler högre toppar än vad som finns på Time Warriors samtidigt som man behåller den höga lägstanivån samt håller fast vid den vägvinnande stilen man har hittat är jag övertygad om att Horisont har kapacitet att återigen få till en lika helgjuten platta som man lyckades med när man släppte Två Sidor Av Horisonten för snart fem år sedan.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter