ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Noctum – Final Sacrifice (8.0)

57 Shares

noctum-sacrifice-2013-250

Band: Noctum
Titel: Final Sacrifice
Genre: Heavy/Doom Metal
Skivbolag: Metal Blade Records
Producent: Lawrence Mackrory
Releasedatum: 2013-10-29
Betyg: 8/10
Bästa låt: Conflagration

Uppsala är en stad som under de senaste åren har varit en av de främsta i världen när det gäller att leverera bra och mörk hårdrock. Watain, Degial och In Solitude är några av de främsta exemplen, men ett annat band som också tillhör eliten i Uppsala men som dock kanske levt en lite mer tillbakadragen tillvaro är retrorockarna i Noctum. Framförallt under de senaste åren har det varit tämligen tyst ifrån dessa herrar som släppte sin debutplatta The Seance för drygt tre år sedan. Denna debutplatta höll en överlag hög klass, men man hade ändå känslan av att bandet inte riktigt hittat sin egen grej än. Efter släppet av den lovande debutplattan blev det förutom en EP-release ganska tyst ifrån Noctum, men bandet låg inte på latsidan. Man signade med storbolaget Metal Blade Records, värvade en rutinerad trummis i Fredrik Jansson (Abramis Brama, Witchcraft, Count Raven etc) och började sakta men säkert att jobba med uppföljaren till debuten och denna uppföljare blev alltså Final Sacrifice.


När man lyssnar på Final Sacrifice så hör man verkligen att det är en genomarbetad platta. Man känner verkligen att hela upplägget på plattan är väl genomtänkt och att det går som en röd tråd genom samtliga av skivans nio spår. Det var som jag nämnde tidigare några år sedan Noctum släppte sin debut och efter att ha lyssnar igenom Final Sacrifice under ett par veckor går det tvivelsutan att konstatera att bandet verkligen har ägnat de senaste åren på allra bästa sätt. Det märks dels att man satt sig ner och bestämt sig för att inte hasta fram någonting, utan att snarare inte nöja sig förrän man skrivit en helgjuten platta och dessutom får jag verkligen känslan av att man lagt ner mycket tid och energi för att forma fram sitt eget sound. På The Seance hade man inte riktigt fått kläm på hur man skulle låta fullt ut, kunde åtminstone jag känna och därför känns det otroligt kul att kunna konstatera att Noctum verkligen tycks ha hittat hem på Final Sacrifice. Det är en tyngre ljudbild än på The Seance och en del av den mer svängiga 70-talsrocken har bytts ut mot mer ödesmättade toner från samma årtionde. Mixa detta med heavy metal från 80-talets mer allvarsamma stunder och du har Noctum. Om jag ska jämföra med några specifika band så skulle jag vilja säga att Noctum låter lite som en blandning mellan Pentagram, Black Sabbath och Mercyful Fate.

När det kommer till låtmaterialet är det främst den inledande trion bestående av Conflagration, Liberty In Death och Resurrected In Evil som imponerar mest på undertecknad, men även The Revisit är med och konkurrerar om titeln som plattans bästa låt. Överlag håller Final Sacrifice en hög nivå när det gäller det mesta. Låtmaterialet är tämligen jämnbra, det musikaliska framförandet ypperligt och man lyckas verkligen blanda tyngd och sväng för att få fram en ljudbild som känns både mörk men samtidigt dynamisk.

De tre åren sedan man släppte sin första fullängdare har helt klart förvaltats på bästa möjliga sätt och det Noctum vi ser och hör nu år 2013 är ett band som helt klart har haft en positiv utveckling och som har tagit stora steg framåt. Man har dels hittat ett mer eget och tyngre sound och dessutom lyckats skapa en platta som känns betydligt mer jämnbra och genomarbetad än vad debuten var. Det känns inte som någon högoddsare att Final Sacrifice kan komma att bli Noctums stora genombrott och jag hyser inga tvivel om att vi kommer att få höra många fler högkvalitativa alster från dessa unga herrar under många år framöver.

Detta snudd på löjligt starka skivår stannar betyget dock på en åtta då det måste finnas någon onämnbar faktor som inte riktigt går att beskriva eller sätta fingret på för att få de absoluta toppbetygen som till exempel Ghost och In Solitude fått, men att Noctum har potential att slåss om de absoluta topplaceringarna när andra skivår ska summeras i framtiden rådet det inga som helst tvivel om.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter