ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Night – Night (7.0)

night-night-2013-250

Band: Night
Titel: Night
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Gaphals
Producent: Lawrence Mackrory
Releasedatum: 2013-11-20
Betyg: 7/10
Bästa låt: Gunpowder Treason


Linköpingsbandet Night bildades 2011 och trots att man är ett relativt nybakat band samt att halva orkestern inte ens hunnit fylla 20 år har man redan hunnit med en hel del under sin hittills korta men intensiva karriär. Förutom att man släppt två singlar och nu även en fullängdare så har man också hunnit med att spela på festivalerna Muskelrock, Skogsröjet samt Bråvalla. Dessutom åker Night i dagarna ut på turné med inga mindre än Ghost. Ett synnerligen imponerande facit för ett så ungt band, måste man ju säga.

Något som är helt uppenbart när det gäller Night är att trots att ingen av medlemmarna är ens nära att rent åldersmässigt ha kunnat närvarat “när det begav sig”, så har man ändå gjort sin hemläxa med bravur och således lyckats få till dels en platta men också en allmän image som verkligen andas heavy metal från den tidigare halvan av 80-talet. Musiken är medryckande, luftgitarrvänlig och med en omisskännlig old school-nerv. Riffen håller överlag mycket hög klass och tankarna vandrar lätt till band som Accept, Saxon och Judas Priest, eller om vi ska nämna ett nyare band, Bullet. När det kommer till låtmaterialet är det överlag en väldigt bra nivå. Man kanske inte kan anklaga Night för att vara det mest originella eller nyskapande bandet, men att den här typen av bredbent heavy metal har gjorts både en, tre och hundra gånger förut är ingenting man tänker på när Night är så pass bra och levererar kioskvältare som Fire And Steel, Hang Them High, Stand Your Ground samt YouTube-monsterhitten Gunpowder Treason.

Om vi ska gå in på delarna av plattan som är lite mindre bra så är mitt främsta problem med den här i allmänhet imponerande debutplattan sången från Oskar “Burning Fire” Andersson. Jag är absolut ett fan av falsettsång, men just i det här fallet blir det ibland inte kanonbra. Även om det absolut inte handlar om någon katastrofinsats så kan jag ändå inte låta bli att tycka att sången ibland går från att vara just en snygg falsett till att få en mer skärande och lätt obehaglig ton, framförallt i låten Taking You Down. Att det ibland låter lite falskt får jag en känsla av att det kan bero på att falsettsången inte är helt naturlig alla gånger och därför känns en smula forcerad här och där. Nu vill jag inte att det ska låta som att sången är rent ut sagt dålig, men den är åtminstone inte tillräckligt bra för att det ska rendera i några topp-poäng, om jag säger så.

Trots en del brister när det gäller sånginsatsen samt att plattan kanske inte är den mest dynamiska jag har hört i år så går det ändå inte att låta bli att imponeras av den enorma talang och potential som finns hos Night. Trots sin ringa ålder har man lyckats knåpa ihop en oerhört stark debutplatta, framförallt när det gäller det musikaliska samt låtmaterialet i viss mån, vilket vittnar om att Night med all sannolikhet är ett band som vi kommer få höra mycket från i framtiden. Visst är det en del skönhetsfläckar här och där, men det är absolut ingenting som inte går att leva med och i denna överbefolkade genre som generellt kan kallas för “retrorock” visar Night att man helt klart har potential att i framtiden tillhöra toppskiktet. Just nu har man inte riktigt nått upp till de nivåer som de allra bästa banden i genren ligger på, men men tanke på bandets ringa ålder och de många positiva element som finns på denna debutplatta hyser jag inga tvivel om att man har alla möjligheter i världen att klättra i rankingen i framtiden, så att säga. Night har både tiden och talangen på sin sida.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter